Novou hlavní hygieničkou bude ředitelka KHS Středočeského kraje Jarmila Rážová. Zvítězila ve výběrovém řízení tří uchazečů

19. červen 2020

Vláda v pondělí jmenuje Jarmilu Rážovou hlavní hygieničkou České republiky. Zvítězila ve výběrovém řízení, kterého se účastnili tři uchazeči, z nichž jeden nesplnil podmínky. Vyplývá to z materiálu, který v pondělí projedná vláda.

Funkcí hlavního hygienika, který je zároveň náměstkem ministra zdravotnictví, byla Jarmila Rážová pověřena po odvolání Evy Gottvaldové. Předtím působila jako ředitelka Krajské hygienické stanice Středočeského kraje.

Vláda odvolala Gottvaldovou 12. března, kdy byl vyhlášen nouzový stav kvůli šíření nového typu koronaviru. Podle kabinetu hlavní hygienička svou práci nezvládla.

Vedením sekce ministerstva byla pověřena Rážová. Výběrové řízení bylo vypsáno 1. května, vedle Rážové se přihlásila také ředitelka Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje Květoslava Kotrbová.

Kdo je Jarmila Rážová?

Osmapadesátiletá Rážová má specializaci v oboru hygiena a epidemiologie, epidemiologie a veřejné zdravotnictví. Vystudovala Lékařskou fakultu hygienickou. A absolvovala doktorský program v oboru hygiena na Fakultě vojenského zdravotnictví Univerzity obrany.

V osmdesátých letech začínala na Okresní hygienické stanici v Nymburce. Po revoluci nastoupila na středočeskou krajskou hygienickou stanici na oddělení pro sledování zdravotního stavu obyvatelstva.

V letech 1992 až 2002 se ve Státním zdravotním ústavu věnovala prevenci chronických neinfekčních onemocnění a nutriční epidemiologií. Na ministerstvu zdravotnictví pak vedla v letech 2003 až 2007 oddělení podpory veřejného zdraví. V letech 2012 až 2016 také byla zástupkyní hlavního hygienika Vladimíra Valenty, kterého vystřídala právě Gottvaldová.

Od června 2016 pak Rážová stála v čele rajské hygienické stanice Středočeského kraje.

zdroj: ČTK
Spustit audio