Nový dopravní terminál v Týnci nad Sázavou připomíná éru Posázavského pacifiku

26. únor 2020

V Týnci nad Sázavou na Benešovsku zprovoznili nový dopravní terminál. Cestujícím usnadní přestupování mezi vlaky a autobusy. Náklady na jeho vybudování včetně výkupu pozemku přesáhly 37 milionů korun, z toho samotná stavba vyšla na více než 31 milionů.

„Většinu pokryla evropská dotace z Integrovaného regionálního operačního programu,“ řekl novinářům starosta Martin Kadrnožka (Volba pro město).

Stavební práce začaly v listopadu 2018 a skončily loni v prosinci. Zbývaly ještě drobné opravy a nedodělky, od Vánoc už ale autobusy zajížděly na plochu.

"V pondělí jsme otevřeli i čekárnu, stavba je zkolaudovaná a v plném provozu," uvedl Kadrnožka. Nová budova podle něj svou podobou připomíná éru Posázavského pacifiku před 120 lety. "Takže to není žádná moderní stavba, přesto to je z mého pohledu architektonický skvost," řekl starosta.

Nový dopravní terminál slouží cestujícím v Týnci nad Sázavou

Hlavním cílem bylo usnadnit přestupování mezi vlaky a autobusy. Autobusové nádraží, které je ještě původní ze 70. let minulého století, je nyní propojeno s nástupištěm u vlakového nádraží, které bylo opraveno před několika lety. Součástí je veřejná čekárna s toaletami, které jsou otevřené od 05:30 do 17:00, a prodejnou jízdenek. "Čekárna je vytápěná, záchody jsou zdarma," dodal Kadrnožka. Lidem usnadňují cestování také cedule s informacemi o příjezdech a odjezdech vlaků i autobusů.

Dopravní terminály budují také další středočeská města. V minulosti přesunuli autobusové nádraží blíž k vlakovému například v Berouně, terminál nyní staví také v Benešově.

autor: Věra Hájková | zdroj: ČTK
Spustit audio