Nový jízdní řád Českých drah zlepší dopravní obslužnost Středočeského kraje

13. prosinec 2013
Zprávy

Lidem by ve Středočeském kraji mělo zjednodušit cestování nasazení více vlaků v době dopravních špiček, konkrétně mezi Prahou, Benešovem, Kladnem, Všetaty a Říčany. To je nejpodstatnější změna, kterou přinese nový jízdní řád. Začne platit od neděle.

České dráhy představily nové spěšné vlaky v odpoledních a večerních hodinách, které budou vyjíždět z Prahy.

Budou vyrážet v pracovních dnech v 17 hodin do Benešova u Prahy a dále budou pokračovat do Tábora. V 21 hodin a 2 minuty pak pojedou ve směru Hostivice a Kladno. U obou posil platí, že budou zastavovat ve významnějších stanicích a zastávkách.

V pracovní dny pojede nový osobní vlak z Všetat a Neratovic tak, aby byl na sedmou hodinu ranní v Praze. Odpoledne dráhy rozšíří provoz spěšného vlaku z Prahy zpět tímto směrem. Doposud jezdil pouze v pátek, od pondělí bude jezdit ve všechny pracovní dny v týdnu.

Třetí novinkou je pak provoz na trati mezi Prahou a Říčany. V pracovních dnech nabídnou dráhy nový pár vlaků mezi Prahou a Říčany na konci ranní špičky mezi sedmou a devátou hodinou.

Ve Středočeském kraji a v Praze tak budou železničáři denně vypravovat průměrně 2100 regionálních osobních nebo spěšných vlaků.

Nový jízdní řád bude platit do 13. prosince 2014.

Společnost Arriva vlaky, zahájila zkušební provoz na trase Kralupy nad Vltavou – Praha Masarykovo nádraží

Co se pak týče ostatních dopravců na železnici, dnes přestaly jezdit vlaky společnosti Arriva mezi Prahou a Kralupy nad Vltavou.

Firmě se po třech měsících zkušebního provozu nepodařilo přesvědčit Prahu ani Středočeský kraj, aby na její vlaky vyplácely dotace podobně jako například na spoje Českých drah. Kraj více vlakových spojů podle jeho vedení nepotřebuje a je spokojený s počtem, který platí k dnešnímu dni.

autoři: Marína Dvořáková , duch
Spustit audio