Nový jízdní řád na pražské železnici otevře zastávku Eden

10. prosinec 2020

Největší novinkou nového jízdního řádu na pražské a středočeské železnici bude zprovoznění nové trati ve směru z centra do Hostivaře, včetně zastávky Praha-Eden. Skončí naopak provoz na staré trati přes strašnickou zastávku. Provoz se dále rozšíří na trati Zadní Třebaň-Lochovice.

Nový jízdní řád začne platit v neděli 13. prosince. Podle něj pojede v Praze a Středočeském kraji celkem 2136 regionálních vlaků, v průměru 1722 denně.

O více než půl procenta se naopak zvýší provoz na středočeských tratích, konkrétně na 16,91 milionu vlakokilometrů.

Hlavní novinkou bude opuštění stávající staré trati vedoucí přes zastávku Praha-Strašnice zastávka. Vlaky pojedou po nové trati, kde bude od prosince zprovozněna i nová zastávka Praha-Eden. V létě příštího roku by na trati měla přibýt ještě zastávka Praha-Zahradní Město. Zastávky jsou součástí nové čtyřkolejné železniční trati z Vršovic na Zahradní Město, kterou vybudovala Správa železnic při modernizaci trati z hlavního nádraží do Hostivaře.

Zastávka Praha - Eden

Další změny se týkají rozšíření některých linek, více spojů bude v odpolední špičce jezdit na trati ze Zadní Třebáně do Lochovic. Spoje z Berouna do Prahy pak budou ve špičce všedních dní pokračovat až do Českého Brodu.

Na jaře však toto prodloužení omezí výlukové práce na trati. Na dalších tratích cestující výrazné změny čekat nemusí, některé spoje pouze změní čas odjezdu, případně přibudou některé víkendové či noční spoje. Platnost jízdního řadu během roku ovlivní některé práce na železnici, v létě se pak jízdní řád každoročně mírně upravuje.

Hlavní změny v regionální dopravě Českých drah v Praze a Středočeském kraji

Zahájení provozu na nové trati 221 v oblasti Vršovic, Strašnic, Zahradního Města
Od zahájení platnosti nového jízdního řádu bude opuštěna stará trať včetně zastávky Praha-Strašnice zast. a vlaky pojedou po nové trati s novou zastávkou Praha-Eden. Otevření další nové zastávky Praha-Zahradní Město se předpokládá o letních prázdninách v roce 2021.

Rozšíření provozu v odpolední špičce na trati 172 Zadní Třebaň – Lochovice
V odpolední špičce v pátek bude zaveden hodinový interval mezi vlaky v celé trati, v páteční dopravě dojde k prodloužení stávajících „krátkých“ vlaků do / z Litně až do / z Lochovic.

Prodloužení spojů linky S7 Beroun – Praha hl.n. ve špičce pracovních dnů znovu až do Českého Brodu
Od 13. prosince 2020 budou ve špičce pracovních dnů znovu prodlouženy spoje linky S7 Beroun – Praha hl.n. až do Českého Brodu (a podobně v opačném směru). Na jaře 2021 však může být provoz těchto průjezdních spojů znovu omezen, detaily budou upřesněny podle postupu výlukových prací.

Spustit audio