Nový minerál nese jméno škáchait. Odborníci tak ocenili svého kolegu Pavla Škáchu z Hornického muzea Příbram

11. květen 2023

Mezi odborníky neexistuje vyšší meta, než když nový kámen dostane jméno po současném mineralogovi. To se teď podařilo i Pavlu Škáchovi, mineralogovi příbramského hornického muzea, který právě na Příbramsku už čtvrt století hledá nové nerosty. Název škáchait pro nový minerál nedávno potvrdily úřady. S Pavlem Škáchou natáčel reportér Tomáš Maleček.

Kameny sbírá Pavel Škácha už od šesti let. V polovině 90. let začal pátrat v haldách na Příbramsku a vysnil si, že najde minerál, který před ním ještě nikdo nepopsal. Teď jich má na kontě už patnáct. Jeho práci ocenili odborníci i tím, že jeden nový minerál dostal po Pavlu Škáchovi jméno... škáchait.

Mezinárodní Komise pro nové minerály, nomenklaturu a klasifikaci (CNMNC) zařadila na svůj seznam nový český minerál s názvem škáchait z Příbramska. Objevili ho geologové na základě výzkumu vzorků pocházejících ze žíly B117 situované mezi 5. a 6. patrem historické šachty č. 6 Brod založené v roce 1950 někdejšími Uranovými doly Příbram (nyní s. p. DIAMO). Zkoumaný přírodní materiál byl vydobyt již v 60. letech 20. století společně s jednou z největších akumulací ryzího stříbra, která kdy byla na Příbramsku nalezena.

A jak takový škáchait vypadá? „Je to nový minerál ze skupiny dolomitů, což je poměrně běžná skupina minerálů. Ale ten náš je specifický tím, že obsahuje navíc ještě množství kobaltu místo hořčíku. Tradiční dolomit je bílý, poměrně nevýrazný. Ten s příměsí kobaltu je sběratelsky poměrně ceněný, protože má takovou růžovo fialovou barvu," popisuje minerál Pavel Škácha.

Naleziště tohoto minerálu jsou poměrně běžná například v Africe, ale na žádném z nich se zatím nepodařilo získat vzorky, kde by obsah kobaltu byl vyšší než hořčíku, a mohl tak být definován nový minerál. To se podařilo až při průzkumu vzorků nalezených na Příbramsku v 60. letech, konkrétně v lokalitě Příbram-Brod.

Jeden ze vzorků minerálu s názvem škáchait se nyní nachází ve sbírce Národního muzea Praha a druhý obohatí expozici Hornického muzea Příbram na dole Vojtěch.

A jak je složité nacházet nové minerály a co se musí všechno udělat proto, aby byly uznány vědci a zařazeny do odborné klasifikace? Poslechněte si v reportáži Tomáše Malečka.

autoři: Tomáš Maleček , JMys
Spustit audio