Nový most v Kolíně potřebuje rekonstrukci. Nejnutnější opravy začnou už příští týden

17. duben 2021

Nový most v Kolíně je ve velmi špatném stavu a proto musí projít nezbytnými opravami. Na jeho celkovou rekonstrukci se čeká, kvůli opakujícím se odvoláním účastníků stavebního řízení se ale zatím nepodařilo vydat stavební povolení. Nutné opravy začnou v pondělí 19. dubna.

Nový most je v Kolíně jedinou cestou přes Labe, která umožňuje nákladní a autobusovou dopravu z jižního obchvatu Kolína do severní průmyslové části města a přístavu. Sousední Masarykův most mohou využívat pouze osobní auta. "Po pádu úlomků betonových říms do kolejiště Krajská správa a údržba silnic neprodleně provedla mimořádnou mostní prohlídku a průzkum, z nichž vyplynulo, že most je ve velmi špatném stavu," řekl náměstek hejtmanky Martin Kupka (ODS).

Špatný stav mostu zapříčinily použité technologie a materiály a nevhodně řešené detaily při jeho výstavbě na začátku 90. let. "Stav těchto konstrukcí je po třiceti letech intenzivního provozu již za hranicí plánované, ale i reálné životnosti a jedná se o první opravu mostu v takovém rozsahu. Další její oddalování by mohlo vést nejen k nevratným poškozením nosných konstrukcí mostu, ale také k ohrožení životů a zdraví tamních obyvatel, proto je třeba začít s opravami okamžitě," uvedl Kupka.

V první fázi oprav budou prováděny lokální uzavírky na mostu a pod mostem při zajišťování havarijních říms. Předpokládá se, že nákladní dopravě bude vjezd na most zakázán v červnu. Následně se také most zúží do jednoho pruhu v každém směru, nyní jsou v každém směru pruhy dva. Toto nejzásadnější omezení bude na přelomu června a července letošního roku. V nezbytně krátké době, zhruba dva víkendy, bude most uzavřen celý, protože se budou měnit dilatační závěry.

Zhruba 70 procent oprav, které mají odstranit havarijní stav, kopíruje podle starosty Kolína Michaela Kašpara (Změna pro Kolín) původní projekt na rekonstrukci mostu. Po dobu dopravního omezení bude veškerá nákladní doprava vedena po obchvatu Kolína, na silnici I/38, po dálnici D11 a zpět směr Velký Osek po silnici II/125 do zálabské části Kolína.

autor: Von | zdroj: ČTK
Spustit audio