Nový parkovací dům nedaleko vlakového nádraží v Kralupech nad Vltavou bude otevřen na přelomu ledna a února

25. leden 2022 15:00

Lidé, kteří jezdí autem nebo na kole do Kralup nad Vltavou a odtud pokračují za prací nebo do škol vlakem, už nebudou muset dlouze hledat místo na parkování. Dělníci dokončují kousek od tamního hlavního nádraží parkovací dům. Bude v něm přes 350 parkovacích míst pro auta a kola. Radnice za něj zaplatí zhruba 100 milionů korun.

Stavba domu, který vzniká přímo u železničního nádraží, začala v únoru 2021. Bude v něm přes 350 parkovacích míst a 20 stání pro kola, dalších 100 míst pro kola bude pod přilehlým přístřeškem. "Parkovací dům bude fungovat na principu P+R (park and ride neboli zaparkuj a jeď), čímž je tedy řečeno, že parkování by mělo sloužit zejména osobám pokračujícím v další cestě autobusem nebo vlakem, případně návštěvníkům centra města," uvádí mluvčí kralupské radnice Aleš Levý.

Nový parkovací dům nedaleko vlakového nádraží v Kralupech nad Vltavou

Řidič za parkování zaplatí 15 korun, parkovací doba ale nesmí přesáhnout 24 hodin, jinak se k parkovnému přičte částka 200 korun. Přístřešek a stojany na jízdní kola budou občanům sloužit zdarma.

"Se zahájením provozu parkovacího domu bude městskou policií přísněji kontrolováno parkování na místech, které k tomu nejsou určeny. V průběhu letošního roku také dojde ke změně systému parkování v centru města a přilehlých ulicích," doplňuje mluvčí.

Střecha domu bude zelená a umožní zasakování dešťové vody. Většinu nákladů na stavbu město pokryje z evropské dotace.

autoři: Radek Duchoň , JMys | zdroj: ČTK
Spustit audio