Nový parkovací dům v Příbrami bude mít 5 podlaží. Hotový by měl být zhruba za rok

8. únor 2023 15:15

Víc než 170 aut zaparkuje už zhruba za rok v novém parkovacím domě v Příbrami. Dělníci v těchto dnech začínají s jeho stavbou ve spodní části současného autobusového nádraží. Podrobnosti přináší redaktor Vladimír Mikulenka.

Parkovací dům pro 176 aut postaví město Příbram za téměř 104 miliony korun. Budova vzniká na parkovišti ve spodní části nádraží, tedy na nynějším parkovišti. To má kapacitu 65 míst, 41 z nich zůstane zachováno. Parkovací dům bude mít pět podlaží a počítá se v něm také se stovkou míst pro kol. Hotovo by mělo být přibližně za rok.

Výše poplatku za parkování v novém domě ještě není stanovená. Touto otázkou se teprve bude zabývat vedení města ve spolupráci s dopravní komisí.

"Cílem je ale nastavit výši poplatku tak, aby bylo parkování výhodné jak pro samotné rezidenty, tak pro zaměstnance okolních firem a i ty, kteří dále dojíždějí za prací autobusovou dopravou. A zapomínat se nesmí samozřejmě ani na návštěvníky Příbrami. Realizace stavby je plánována na rok," říká mluvčí Příbrami Eva Švehlová.

Nové parkoviště Na Flusárně

Není to ale jen parkovací dům, kterým chce město navýšit počty parkovacích míst. V Příbrami vyrostlo taky nové parkoviště.

"Ano, během ledna fungovalo parkoviště Na Flusárně zatím v testovacím provozu, od února už bude fungovat klasicky. Parkovat tam může až 100 aut. Dělníci ho začali stavět loni v září, dohromady stavba vyšla na zhruba 14 miliónů korun. Parkovat by na něm měli jak obyvatelé Příbrami, tak lidé, kteří tam jezdí za prací," upřesňuje starosta města Jan Konvalinka z hnutí ANO.

Projekt podle starosty počítá i se stanicí pro elektromobily, město zatím o osazení nabíječek jedná s ČEZem.

autoři: Vladimír Mikulenka , JMys
Spustit audio