Nový pavilon goril v pražské zoo by se měl otevřít na podzim roku 2022

26. květen 2021 16:30

Pavilon o rozloze 2 500 metrů čtverečních roste od podzimu 2019 vedle venkovního výběhu žiraf v horní části areálu. Na dalších téměř 3 000 metrech čtverečních pak budou venkovní výběhy. Expozice bude po svém dokončení největší v pražské zoo. Cena stavby je 300 milionů.

Součástí projektu je budova o rozměrech přibližně 56 krát 56 metrů, výběh s jezírky, místnost ve stylu africké školy či venkovní vyhlídka. Převážně přízemní stavba má co nejvíce splynout s okolním prostředím, o to se mimo jiné postará zelená střecha posetá rostlinami mírného pásu. V interiéru pavilonu budou imitace stromů tvořené stříkanou betonovou konstrukcí, iluzorní malby i interaktivní prvky pro děti.

"Návštěvníci se při návštěvě pavilonu přenesou do střední Afriky - jejich cesta začne na kamerunském venkově a postupně se ocitnou v dalekém deštném pralese s výhledem na gorily," popsal ředitel zoo Miroslav Bobek.

Nový pavilon a výběhy budou kromě goril nížinných obývat rovněž guerézy pláštíkové, kočkodani, křečkomyši nebo kaloni egyptští. Prostředí džungle budou ve vnitřních i vnějších prostorách expozice pomáhat navodit i rostliny jako například parožnatky, liány nebo fikusy.

Podle kurátora chovu savců Pavla Brandla by v budoucnu měla být gorilí skupina rozdělená do dvou výběhů, kdy jeden z nich budou obývat pouze odrostlí samci. Zatím se však gorily budou stěhovat do jednoho společného prostoru, přičemž v předem připraveném výběhu budou do doby, než gorilí samci vyrostou, k vidění prasata druhu štětkoun africký.

Současný pavilon je v nejnižší části zahrady, která byla při záplavách v roce 2002 zatopena a kdy zemřel gorilí samec. Při povodních v roce 2013 zoo přemístila gorily do protipovodňové věže a chovatelé je jezdili krmit ve člunu.

zdroje: ČTK , Zoo Praha
Spustit audio