Nový šéf Památníku Lidice? Odborník s praxí, ale i citlivý a empatický vůči těm, co přežili tragédii

28. leden 2020

Ministerstvo kultury vypíše v úterý výběrové řízení na obsazení vedení Památníku Lidice. Nový ředitel nahradí Martinu Lehmannovou, která rezignovala po kritice resortu. a části místních obyvatel, kteří přežili lidickou tragédii. Ti Lehmannové vyčítají, že se neohradila proti televizní reportáži o údajném udání lidické obyvatelky, která nahlásila četníkům svou židovskou podnájemnici. Lehmannová obvinění odmítá. 

"Tady jde o to, obnovit vztahy," řekl ministr kultury Lubomír Zaorálek, který inicioval schůzku mezi vedením obce, lidmi, kteří lidickou tragédii přežili i s vedením a pracovníky památníku. 

"Nedovedu si představit, že by se někde v Osvětimi vedl spor s přeživšími," dodal s tím, že komunikace s přeživšími vyžaduje velkou ohleduplnost a citlivost.

Zaměstnanci památníku Lehmannovou podpořili a v prohlášení varovali před politickým zneužitím Památníku Lidice a popíráním vědeckých principů. Za nyní už bývalou ředitelku se postavila též poslední žijící lidická žena Jaroslava Skleničková. Lehmannová zatím zůstává zaměstnankyní památníku, někteří zaměstnaci zvažují podání výpovědi.

autor: Marie Veselá
Spustit audio