Novým ministrem zdravotnictví je lékař Arenberger. Nebraňte vakcínám z Ruska a Číny, vyzval ho prezident Zeman

7. duben 2021

Prezident Miloš Zeman jmenoval do funkce ministra zdravotnictví Petra Arenbergera (za ANO). Současný šéf pražské nemocnice Královské Vinohrady nahradil lékaře Jana Blatného. O odchodu Blatného v úterý informoval server CNN Prima News s odkazem na nejmenované zdroje.

Požadavek na odvolání dosavadního ministra Jana Blatného vzešel právě od prezidenta. „Nastupujete do funkce ve velice těžkých dobách, kdy zápasíme s pandemií, a nejdůležitějším, i když ne jediným nástrojem v tuto chvíle, je očkování. Každý z nás by měl proto usilovat o to, aby zde bylo co nejvíce efektivních vakcín,“ okomentoval Zeman výměnu.

Dále uvedl, že se obrátil na izraelského, ruského a čínského prezidenta s žádostí o dodání vakcín. „Ve všech třech případech byla odpověď pozitivní, bohužel vás předchůdce a ředitelka státní ústavu pro kontrolu léčiv tento proces blokovali. Je potřeba si uvědomit, že kdo tímto způsobem postupuje, škodí Česku a nese zodpovědnost za lidi, kteří kvůli nedostatku vakcín a pomalému očkování umírají,“ dodal.

Vládní ČSSD výměnu na postu ministra zdravotnictví respektuje. „Pan Arenberger je odborník. Věřím, že naváže na práci ministra Blatného a podaří se mu dotáhnout do úspěšného konce boj s epidemií,“ uvedl vicepremiér a předseda sociální demokracie Jan Hamáček.

‚Politické rozhodnutí’

Blatný na úterní tiskové konferenci po jednání vlády řekl, že o svém odchodu s premiérem Andrejem Babišem (ANO) nemluvil a ani se ho na něj neptal.

„Ve vládě jsem jako někdo, kdo přinesl odborný přístup, kdo se snaží plnit zadání, kdo má čisté svědomí. Respektuji, že může dojít k politickému rozhodnutí, může se to stát kdykoli, ale zatím se to nestalo. Neodrazuje mě to ale od toho, abych ráno vstal do práce s tím, že budu pracovat a budu vše dělat nejlépe, jak umím,“ řekl Blatný.

Že jeho odchod je politickým rozhodnutím, zopakoval i na středeční tiskové konferenci, kde oznamoval svůj odchod.

Prezident Miloš Zeman vzkázal v úterý prostřednictvím mluvčího pouze to, že plně respektuje právo premiéra navrhnout odvolání a jmenování členů vlády.

Odchod Plagy?

V tomto týdnu se také spekulovalo o odchodu ministra školství, mládeže a tělovýchovy Roberta Plagy (za ANO). I ten popřel, že by o něčem takovém věděl. „Ani na radě pro zdravotní rizika, ani na přípravě na vládu, ani na vládě o tom nebyla řeč,“ řekl novinářům Plaga. „Mohu potvrdit, že žádné personální změny na ministerstvu školství se nechystají,“ řekla ČTK ve středu dopoledne mluvčí ministerstva školství Aneta Lednová.

Na twitteru se nicméně ve středu objevil profil označený jménem Martina Přenosilová a s názvem profilu @ministrynemsmt. Jestli se jedná o falešný účet, zatím není jasné. Mluvčí resortu Aneta Lednová pro server Novinky.cz uvedla, že ministerstvo nemá s účtem nic společného.

zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio