Nudlové „Gyoza“ knedlíčky plněné kuřecím masem si na poprvé zamilovala Sabina Laurinová

Asijská kuchyně je čím dál populárnější. Kromě rýže a nudlí jsou oblíbené i asijské nudlové knedlíčky, které jsou hotové raz dva. Od šéfkuchaře bistra Woker v Praze – Karlíně Tomáše Stehlíka jsme naučili dělat tzv. gyoza knedlíčky s mletým kuřecím masem a zázvorovou omáčkou. Všechno si vychutnala i milovnice asijské kuchyně herečka Sabina Laurinová.

Nudlové „Gyoza“ knedlíčky s kuřecím masem

Ingredience na 4 porce:

200 g kuřecích stehenních řízků bez kostí a kůží

½ hlávky čínského zelí

3 středně velkých čerstvých hub shitaké

4 jarní cibulky

20 plátků mraženého těsta na Gyoza knedlíčky

4 stroužky česneku

2,5 cm kousek čerstvého zázvoru

2 lžičky tmavého sezamového oleje

2 lžičky sojové omáčky

1 lžíce saké (rýžového vína)

2 lžíce rostlinného oleje

50 ml kuřecího vývaru (nebo vody)

1 lžíce černých a bílých sezamových semínek

Postup:

Nejdříve si umeleme kuřecí maso najemno, dále si nakrájíme na malé kostičky houby shitaké, nadrobno čínské zelí a jarní cibulku. Vše pak společně vložíme do mísy a promícháme.

Směs ochutíme česnekem nakrájeným na drobounké kostičky. Podobně nakrájíme a přidáme do směsi i nakrájený čerstvý zázvor. Je lepší ho krájet než strouhat, aby se nám do náplně nedostala vlákna ze zázvoru.

Nakonec masovou směs dochutíme sezamovým olejem a sojovou omáčkou. Náplň musí mít konzistenci hustší hmoty na karbanátky.

Mezitím si necháme povolit z mrazáku vyndané plátky těsta na gyoza knedlíčky. Každý plátek vezmeme do ruky. U praváků postupujeme tak, že do dlaně levé ruky vložíme plátek těsta a do jeho středu položíme masovou směs. Množství směsi by mělo být přibližně velikosti obsahu čajové lžičky. Tak abychom ještě mohli okraje těsta uzavřít.

Před uzavřením potřeme okraje těsta vodou. Stačí prstem pravé ruky. Pak okraje ohneme v půlce a protilehlé strany postupně spojíme jako varhánky k sobě.

Připravíme si pánvičku a zahřejeme ji na sporáku na střední teplotu. Když se z pánvičky začíná kouřit, přilijeme olej, který zahřejeme. Do rozpáleného oleje naskládáme velmi rychle knedlíčky plochou stranou na dno pánve a necháme opéct do zlatova.

Opečené knedlíčky neotáčíme, ale zalijeme tekutinou (vývarem). Pánvičku přiklopíme pokličkou a oheň stáhneme na minimum. Asi za minutu pánev odklopíme a hotové knedlíčky pomocí děrované obracečky vyndáme a vyskládáme na talíř.

Jednotlivé porce 5 kusů knedlíčků zdobíme sezamovými semínky a jarní cibulkou. A podáváme s omáčkou k namáčení knedlíčků.

Tip

Hotové knedlíčky můžeme dát zmrazit v igelitovém pytlíku k pozdějšímu použití.

Omáčka k namáčení knedlíčků

Ingredience:

60 ml kvalitní sójové omáčky přírodně fermentované

20 ml kuřecího vývaru (nebo vody)

20 ml tmavého sezamového oleje

2 lžičky šťávy z nastrouhaného zázvoru

Postup:

Nejdříve si nastrouháme zázvor a vymačkáme z nějšťávu. Tu pak se všemi ostatními surovinami smícháme za studena dohromady a podávat zvlášť v misce.

Tomáš Stehlík

Když začínal s řemeslem bylo mu dvanáct let, ale vlastně už v deseti měl své speciality, kterými překvapoval rodiče. Po absolvování vojny prošel podniky jako hotel Savoy, Marriott, Obecní dům, Movenpick, Corinthia Panorama. Na palubách výletní lodi obeplul skoro celý svět a otevíral v pozici Executive Chef první Buddha Bar hotel na světě. Mezi jeho hosty patřili mimo jiné Madeleine Albrightová, Václav Havel, Michail Baryšnikov, Spice Girls, Red Hot Chilli Peppers, Bruce Willis, nebo Tina Turner.

Dnes šéfuje bistru Woker v pražském Karlíně a splnil si tak sen.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.