Nymburk chce po letech začít s obnovou Starého děkanství a věže Kaplanky

25. září 2019

Výhled z hradební věže Kaplanka v Nymburce bere dech. Můžete spatřit řeku Labe, kostel svatého Jiljí, nymburský pivovar, spjatý s Bohumilem Hrabalem, a když se hodně vykloníte, tak i hradby. Řadu let je ale středověká věž spolu s přilehlou historickou budovou děkanství nepřístupná. To by se mělo v následujících letech změnit.

Fara stála u věže Kaplanka odnepaměti, první pozůstatky po budově jsou ale až z doby po třicetileté válce. Od té doby vyhořela, prošla patnácti stavebními etapami a z malého dřevěného objektu je teď rozlehlé zděné děkanství s šindelovou střechou. Díky tomu, že byla stavba víceméně neudržovaná a zapomenutá, neprošla novodobou přeměnou, a tak se dochovaly i unikátní dvoupatrové sklepy se studnou.

Děkanství v tuto chvíli nese znaky stavby, kde se dlouhodobě nebydlí a o kterou se nepečuje. Ze stropů trčí sláma i trámy, v některých místnostech můžete přes strop vidět až do podkroví. Ve zdech jsou díry, obnovit bude potřeba sítě, vybavení se nedochovalo. Šindelová střecha potřebuje vyměnit.

Město teď chce místo konečně začít oživovat. „Chceme tu zřídit turistické informační centrum, kavárnu a výstavní prostory. Zkrátka děkanství otevřít veřejnosti, pro lidi z Nymburka i pro turisty,“ popisuje Markéta Tomčíková, šéfka odboru kultury a památkové péče v Nymburce. Opravy by se měla dočkat i věž Kaplanka. Ve sklepeních by pak mohla vzniknout třeba vinárna s prostorem pro umělecká díla.

Děkanství chátrá prakticky po celou dobu, co ho vlastní Nymburk. „Je za zdí, takže to není ostuda města. Zároveň tak vlastně jeho stav nikoho moc, lidově řečeno, nepálí. A dosavadní politické reprezentace města měly prostě jiné priority. Každopádně, do konce roku chceme mít případovou studii, na kterou by měla navázat projektová dokumentace. Díky ní bude mít šanci Nymburk žádat i dotace,“ popisuje Markéta Tomčíková.

Staré děkanství v Nymburce - Markéta Tomčíková

V tuto chvíli radnice pouští zájemce do děkanství a věže jen při výjimečných příležitostech, jako jsou Dny evropského dědictví. „Vždycky je o prohlídky zájem a lidé se i často ptají, kdy město začne s památkou něco dělat,“ říká Markéta Tomčíková, podle které budou opravy stát určitě několik desítek milionů korun. Probíhat budou na etapy.

Turistický potenciál má děkanství podle města obrovský. V těsném sousedství je gotický kostel svatého Jiljí a kromě něj Kostelní náměstí žádnou jinou atrakci nenabízí. Přitom v děkanství, potažmo v Kaplance, jsou návštěvníci prakticky nejblíž městským hradbám a tomu, čím Nymburk ve středověku byl – honosné královské město.

Kromě budovy děkanství a samotné Kaplanky je pak velký potenciál i v zahradě. Před vchodem do domu je velký zelený prostor, který už teď ožívá například při posvícení. Z druhé strany domu je pak zahrada, která těsně sousedí s novou farou. Prostory jsou propojené a bývají tam i svatby.

Spustit audio