Nýtovaný ocelový most přes Labe má i estetický půvab. Pěší se přes něj dostanou do Hospitalu Kuks

13. květen 2020

Mezi obcí Kuks a areálem barokního Hospitalu v Královéhradeckém kraji překlenuje řeku Labe jeden z nejstarších ocelových nýtovaných mostů u nás. Celkové přemostění má dvě části - kamennou z poslední čtvrtiny 18. století a ocelovou z 80. let 19. století. Pěší se přes něj dostanou z lázeňské do hospitální části barokního areálu.

Kamenná část mostu se čtyřmi klenutými oblouky stojí nad inundačním (záplavovým) územím údolní nivy řeky Labe a byla opravena v roce 2014 při rekonstrukci barokního hospitalu. Původní barokní dřevěný most z dob hraběte Šporka se sochami harlekýnů nahradil v 19. století příhradový nýtovaný most (průhledná konstrukce z ocelových tyčí) z holešovické železárny Leona Gottlieba Bondyho.

Cesta k opravě chátrajícího ocelového mostu, po kterém až do roku 2005 běžně jezdila auta, byla zvláštní. "Je to vlastně příběh o hledání majitele, protože bez něj bychom nemohli s opravou mostu začít. Proto jsme se v roce 2013 rozhodli, že ocelový most pošleme do ztrát a nálezů. Nikdo se o něj nepřihlásil, a tak jsme ho tam po půl roce "našli" my a od té doby je v našem vlastnictví. V roce 2015 byl prohlášen kulturní památkou a v roce 2017 se uskutečnila jeho oprava v původním duchu," vypráví starosta Kuksu Jiří Beran.

Ocelová konstrukce dostala tmavě červený nátěr, který odpovídá předpokládané původní barevnosti. Starosta zároveň s vděčností vzpomíná na projektanta mostu Jana Chaloupského. "Přišel totiž s novým řešením, které umožňuje přejezd auta hasičského záchranného sboru s cisternou. Kromě této výjimky slouží dnes přemostění už jen pro pěší a cyklisty," dodává Jiří Beran.

Ocelový příhradový most z 19. století je hodnotným dokladem mostního stavitelství své doby

Původní vzhled ocelové části mostu se podařilo zachovat, díky čemuž působí tato spojnice mezi obcí Kuks a barokním areálem zcela přirozeně. Most má dnes nosnost 25 tun, rozpětí nové konstrukce je 19 metrů. Jednotlivé prvky jsou spojené dnes už nepoužívanou historickou kovářskou technikou - nýtováním, která má svůj nepochybný estetický půvab.

Obec Kuks leží v Podkrkonoší, na hlavním silničním tahu z Hradce Králové do Krkonoš. Je dobře dostupná vlakem i autobusem. Kuks samotný nejvíc proslul barokními sochami Matyáše Bernarda Brauna a někdejším lázeňským areálem. Hospital Kuks je bývalý zaopatřovací ústav pro vojenské veterány, provozovaný v letech 1744 až 1938 řádem milosrdných bratří. Vznikl z podnětu hraběte Františka Antonína Šporka naproti jeho letní rezidenci s lázněmi a byl určen vysloužilcům především z panství Choustníkovo Hradiště.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.