O prezidentský post se utká Pavel s Babišem. V Praze by generál ve výslužbě uspěl už v I. kole

14. leden 2023

Na místě hlavy státu České republiky by středočeští a pražští voliči nejraději viděli nezávislého kandidáta Petra Pavla. Do druhého kola volby prezidenta, které se koná 27. a 28. ledna, postupuje také předseda ANO Andrej Babiš. 

K volbám dorazilo v Praze i Středočeském kraji více než 70 procent voličů.

Z nich ve středních Čechách odevzdalo hlas generálu ve výslužbě Petru Pavlovi více než 40 procent, expremiéra Andreje Babiše volilo přes 31 procent lidí. V Praze na Pražský Hrad poslalo Pavla dokonce přes 51 procent oprávněných voličů, Babiš v metropoli získal 20 procent hlasů. 

Na třetím místě skončila bývalá rektorka univerzity Danuše Nerudová, čtvrtý byl senátor Pavel Fischer, následovali poslanec Jaroslav Bašta, senátor Marek Hilšer, podnikatel Karel Diviš a bývalý rektor univerzity Tomáš Zima. 

Jak se volilo

V Obramovicích na Benešovsku, kde stojí rekreační a konferenční areál Čapí hnízdo, vyhrál první kolo prezidentské volby předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Podle volebního serveru www.volby.cz získal 42,10 procenta hlasů, zatímco druhý Petr Pavel 29,78 procenta. K volbám v Olbramovicích přišlo 78,97 procenta lidí.

Naopak v Průhonicích u Prahy, kde Babiš bydlí, vyhrál první kolo jeho konkurent Pavel Petr.  Ten získal 48 procent hlasů, Babiš 26,67 procenta. 

autor: jum | zdroj: ČTK
Spustit audio