O rozvoj safari v zoo ve Dvoře Králové se zasadil Josef Vágner. Přivezl téměř dva tisíce zvířat

22. květen 2023

Nejstarší zoologickou zahradou v České republice je ta liberecká. Ale jednou z nejznámějších je určitě ta ve Dvoře Králové. Byla založena v roce 1946. V roce 1965 v jejím čele stanul Josef Vágner.

Jeho největším snem bylo vybudovat safari podobné těm, která znal ze svých návštěv Afriky. Uvědomoval si, že zvířata v africké divočině začínají být ve stále větším ohrožení. Proto je nutné dostat zástupce vybraných druhů do lidské péče, a jakmile to situace dovolí, vracet je zpět do divoké přírody.

V letech 1967–1975 zorganizoval celkem devět velkých expedic do Afriky a Asie, odkud přímo pro dvorskou zahradu přivezl téměř dva tisíce zvířat. Oproti ostatním transportům měl Vágner vysoké skóre přeživších zvířat. Pro přesun se snažil vybírat silné jedince, u kterých byl přesvědčen, že cestu dlouhou tisíce kilometrů můžou zvládnout.

Jeho sen se splnil v roce 1989, kdy safari ve Dvoře Králové přivítalo první návštěvníky. A od roku 2016 je i kulturní památkou.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.