O středočeském žákovském jízdném se rozhodne až v srpnu, hejtmanka je proti jeho plošnému vyplácení

7. červen 2018

O znovuzavedení žákovského jízdného ve středočeské veřejné dopravě se rozhodne až v srpnu. Jak v pořadu K věci Českého rozhlasu Region řekla středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO), v současné době se stále zvažuje několik variant. Ve hře zůstává i to, že by slevu získali také senioři.

„Trošku nám to komplikuje vláda, která přišla s tou plošnou slevou. Komplikuje nám to tím, že pořád nejsou úplně daná pravidla, jak to bude, pokud budeme chtít dát větší slevu. Pro nás je nevýhodné, že vláda zatím trvá na tom, že když budeme chtít dát větší slevu, tak oni nám nedají nic,“ řekla v Regionu středočeská hejtmanka.

Hejtmanka podle svých slov stále chce, aby se žákovské jízdné nevyplácelo plošně, jak před dvěma týdny naznačoval v rozhovoru pro Český rozhlas Region předseda výboru pro dopravu středočeského zastupitelstva Ivan Cinka (KSČM). „Zkoušeli jsme, jak by to šlo nastavit podle výše příjmů, ale když jdete do detailu, tak ono to není tak jednoduché. Ne že by to úplně padlo pod stůl, ale ta cesta je asi složitá,“ řekl tehdy doslova. „Já se s tím smířit nechci. Mně přijde zvláštní, aby v tak bohatém kraji, jako je ten náš, jsme plošně vypláceli jízdné. Dovedu si představit třeba to, že bychom podpořili děti z obcí, které nemají školu a dojíždějí, že bychom jim to jízdné platili, když budou využívat naší integrovanou dopravu. Ale to předbíhám,“ řekla Regionu středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová.

Zástupci ANO, ČSSD a KSČM jednají o různých variantách včetně toho, na kolik peněz by tyto varianty Středočeský kraj přišly. Konkrétní částky ale na přímý dotaz hejtmanka neuvedla. Jedná se stále i o tom, že by se slevy v rámci žákovského jízdného vztahovaly i na seniory. V definitivní podobě by o středočeském žákovském jízdném mělo podle Jaroslavy Pokorné Jermanové rozhodnout na srpnovém jednání středočeského zastupitelstva. Podle hejtmanky je přitom i tak reálné, že žákovské jízdné začne platit už od září, tedy od začátku nového školného roku.

autor: tsp
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.