O studium lesnictví mají zájem děti z paneláku. Souznění s přírodou se teprve učí

1. září 2021

Lesnická škola uprostřed křivoklátských lesů letos slaví 70 let od založení. Na místě, kde původně stávala hájovna, dnes najdete školní budovy, zvěřinec, včelín, lesní skleník i bazén. Letošní novinkou je malé jezírko, které bude studentům sloužit k pozorování a odborné výuce.

„V dřívější době hodně žáků chodilo z lesnických rodin ale i z vesnic. To znamená, že k té přírodě měli blízko. Učili se od svých rodičů,“ říká ředitel Střední lesnické školy Křivoklát Vratislav Dlohoš, který v lesnickém školství pracuje téměř 50 let. „V současné době je většina žáků takzvaně panelákových a my je musíme trošku naučit souznění s přírodou, aby věděli, co od té přírody můžou čekat a co si k ní můžou dovolit.“

Areál školy je zároveň arboretum, což je sbírka živých dřevin. „My tady máme zastoupené prakticky všechny naše dřeviny a samozřejmě i exotické. Tak, aby naši žáci měli možnost se s nimi seznámit,“ rozhlíží se Vratislav Dlohoš po okolí školní budovy.

Bachyně Tereza má výběh přímo na pozemku lesnické školy

Některé stromy dokonce sám vysadil. Ořešák královský vypěstoval ze semínek, která posbíral v Mariánských Lázních. Dnes tento „ředitelský“ ořešák měří 12 metrů. Mezi stromy mohou návštěvníci zahlédnout sochy veverky, tetřeva nebo medvěda. Většina soch byla vyřezána motorovou pilou v rámci mezinárodní soutěže.

O studium na lesnické škole je stále zájem. „Původně byla tato škola pouze učiliště a my jsme měli obrovský zájem. Dokonce jsme dělali přijímací zkoušky a nebrali jsme všechny žáky. Nicméně, potom nastala situace, kdy se tak jako vnímalo, že učební obor je něco podřadného a všichni chtěli maturitu,“ popisuje situaci Vratislav Drahoš. „Tento trend se mírně otáčí a opět se vracíme k řemeslu, protože jsme si asi vzpomněli, že řemeslo má zlaté dno.“

Absolventi školy nemají o práci nouzi. „Práce v lese je pořád stejně jako před dvaceti či padesáti lety. Prostě tady ty lesy rostou. Máme jednu třetinu území zalesněnou a ta se musí udržovat,“ podotýká ředitel školy Dlohoš.

Spustit audio