O Vánocích se vydejte do Betléma. Památková rezervace v Hlinsku přibližuje staročeské tradice

23. prosinec 2021

Historickému srdci města Hlinska v Pardubickém kraji se říká Betlém. Památkovou rezervaci na břehu řeky Chrudimky tvoří hlavně roubené chalupy z 18. a 19. století. Kdysi v nich žily rodiny hrnčířů, tkalců, ale také sedlářů nebo ševců. Betlém je kouzelné místo, hlavně teď, v čase vánočním. Vydat se tam můžete i do svátečně vyzdobených chalup a dozvědět se spoustu zajímavých věcí o staročeských zvycích.

Staré chalupy jsou natěsnány vedle sebe, přestože se do dnešních dnů zachovala přibližně asi jen polovina z původní zástavby. Místních starousedlíků tu žije pramálo, i tak ale bývá na Betlémě dost rušno.

V chalupách najdete obchůdky, dílny lidových řemesel nebo občerstvení. Pokud se ale chcete vrátit zpátky v čase a zažít skutečnou atmosféru dob minulých, stojí za to vydat se na komentovanou prohlídku přímo do interiérů starých chalup. V současné době si s průvodcem můžete prohlédnout pět vánočně vyzdobených objektů.

Roubenky jsou vyzdobené tak, aby připomínaly všechny svátky zimního období a jak je lidé kdysi slavili, od sv. Martina až po Tři krále. Ve světnicích uvidíte vánoční výzdobu a přímo na stolech dokonce tradiční pokrmy předků. Mnoho vánočních stromků ale v Betlémě neuvidíte. Ozdobený vánoční stromeček se do staročeských chalup dostal až na počátku 20. století. Světnice kdysi zdobilo hlavně chvojí a samozřejmě betlémy, které na výstavě Betlém vánoční připomíná několik exponátů od lidových tvůrců.

Vánočně vyzdobená světnice domu pilníkáře v památkové rezervaci Betlém v Hlinsku

Betlémy v Betlémě

V několika chalupách památkové rezervace si můžete prohlédnout historické betlémy, například v Pickově domě nebo v domku čp. 161, který kdysi obývala rodina tkalců. Ve světnici uvidíte pohyblivý betlém, který v 70. letech 20. století ručně vyřezal Rudolf Frinta z Nového Města nad Metují. Horní patro zobrazuje podloubí v Novém Městě, včetně kostela. V nižších patrech se pohybují řemeslníci, pastýři a další postavičky, ve spodním patře jsou jesličky s Ježíškem.

Komentovaná prohlídka vás zavede také do domku pilníkáře, který patří mezi nejmladší zpřístupněné objekty na Betlémě. Přibližuje bydlení a řemeslo ruční výroby pilníků, která byla na Hlinecku a Svratecku hodně rozšířená od druhé poloviny 19. století do konce 60. let 20. století.

Detail betlému Rudolfa Frinty z 50. až 70. let 20. století

Ve světnici rodiny pilníkářů uvidíte slavnostně prostřený stůl se štědrovečerní večeří. A dozvíte se také, proč na něm nesmí chybět třeba hrách. Má samozřejmě svoji symboliku, právě luštěniny se na štědrovečerním stole objevovaly proto, aby se v příštím roce urodilo mnoho kulatých plodin a lidé si tak zajistili bohatství.

Spustit audio