O vejce je mezi lidmi zájem i když Velikonoce budou většinou bez koledování

10. duben 2020

Letošní Velikonoce se kvůli opatření proti šíření koronaviru musí obejít bez tradičního koledování. Zakázané jsou i trhy, na kterých někteří farmáři své výrobky běžně prodávají. Chovatelé slepic si proto musí hledat jiné cesty k zákazníkům.

Týká se to třeba producentů, kteří prodávají na farmářských trzích. Ty jsou momentálně zakázané. Například rodinná farma Král z Břežan II na Kolínsku zaznamenala propad tržeb zhruba o třetinu.

Slepice na farmě Králových denně snesou deset tisíc vajíček. Před vyhlášením nouzového stavu prodávali Královi vajíčka na sedmi farmářských trzích a dodávali je celkem do devadesáti restaurací. Po jejich uzavření museli produkci přizpůsobit situaci na trhu. Místo přímého prodeje teď až čtyřikrát víc vajec než dříve dodávají internetovým obchodům, které se specializují na rozvoz potravin. „Dva, tři dny v týdnu tam vozíme 5 tisíc vajec denně,“ říká Jan Král.

Na rodinné farmě na Kolínsku slepice snesou 10 tisíc vajec denně

Změna způsobu prodeje ale není pro Královi výhodná finančně. Od internetových obchodů nedostanou za vajíčka tolik, kolik by si vydělali prodejem třeba na farmářských trzích.  Tržby teď máme asi o třetinu nižší, ale pracnost je třikrát taková s balením,“ dodává Král.

Situace ale není u všech chovatelů stejná. Problémy s nižším odbytem vajec můžou mít podle předsedkyně Českomoravské drůbežářské unie Gabriely Dlouhé hlavně menší producenti jako třeba právě rodinné farmy. Naopak velké firmy jsou ohroženy méně. Často totiž mají smlouvy s velkými obchodními řetězci, které od nich vajíčka dále odebírají. Někteří producenti dokonce evidují zvýšený odbyt vajec.

Podle drůbežářské unie je v současné době na českém trhu vajec dostatek.

autor: Michal Trnka
Spustit audio