O víkendu přijde ochlazení, na většině území bude sněžit

8. prosinec 2022

O víkendu se v Česku ochladí. V neděli bude na většině území sněžit. Mohou se tvořit sněhové jazyky a závěje. Vyplývá to z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu.

Do Česka bude podle meteorologů nejprve proudit studený vzduch od severozápadu. „Postupně začne počasí u nás ovlivňovat další tlaková níže, která bude postupovat z jihozápadní Evropy přes Balkán nad Pobaltí a kolem které k nám bude proudit studený vzduchu od severu,“ uvedl ČHMÚ.

V pátek bude zataženo až oblačno, v Čechách zpočátku místy polojasno. Ojediněle může sněžit, na Moravě a ve Slezsku bude občas pršet. V polohách nad 500 metrů to bude déšť se sněhem a sněžení.

Nejnižší noční teploty klesnou k minus třem, v Čechách až k minus šesti a při malé oblačnosti a sněhové pokrývce může být ještě o dva stupně chladněji. Přes den budou maximálně plus čtyři stupně.

Vydatnější a trvalejší

V sobotu bude převážně zataženo, ojediněle bude sněžit. Na východě v polohách pod 400 metrů meteorologové předpovídají i mrznoucí déšť. Noční teploty se budou pohybovat mezi plus jedním a minus třemi, denní pak mezi minus jedním a plus třemi.

V neděli bude na většině území od jihovýchodu sněžit. Podle meteorologů napadne do 15 centimetrů nové sněhové pokrývky.

Teploty v noci můžou klesnout k minus čtyřem, na západě až k minus šesti stupňům Celsia, přes den se budou pohybovat kolem nuly. Chladné počasí se sněžením bude pokračovat i v příštím týdnu.

zdroj: ČTK
Spustit audio