O víkendu se můžeme těšit z teplého slunečného počasí. Pak přijdou tropy

27. květen 2017

Česko zasáhnou tropické teploty. Po teplém víkendu se v pondělí přes den dočkáme až třiceti stupňů Celsia. Pak ale do Česka přijde studená fronta, která s sebou přinese přeháňky a bouřky. Květnové počasí je zatím dost pestré.

Ještě na začátku května leželo na hřebenech Krkonoš mezi Luční boudou a Výrovkou několik metrů sněhu. A třeba na Šumavě na Kašperku sněžilo 11. května.

Teď to ale vypadá, že by se na některých místech republiky dalo dokonce už koupat, i když to bude zatím spíš pro otužilejší plavce.

„O víkendu bude slunečno a postupně se bude oteplovat. Zítra budou maximální teploty nejčastěji mezi 21 a 25 stupni. Ale v Čechách se už ojediněle budou dostávat teploty na 27. V neděli bude 24 až 28 stupňů, v Čechách až 30," řekla Jana Hujslová z Českého hydrometeorologického ústavu.

Nejteplejší bude pondělí a úterý. „V pondělí budou maxima mezi 27 a 31 a v úterý ještě o stupínek víc," dodává meteoroložka.

Tropické teploty však dlouho nevydrží. „V úterý by nás měla začít ovlivňovat studená fronta od západu, místy už se objeví přeháňky a bouřky. A to přeháňkové a bouřkové počasí bude pokračovat i v dalších dnech," vysvětluje Hujslová.

Se změnou počasí přijde také ochlazení. „Nebude sice nijak razantní, ale přece jenom pod těch 30 stupňů už ty teploty klesnou. Teplotní maxima ve středu budou od 22 do 26, na jihovýchodě bude ještě až 29. A v těch dalších dnech nejčastěji kolem 25 stupňů," informuje meteoroložka.

Hujslová také varovala před opalováním se. „Od zítřka bude podprůměrný stav ozonu a je vysoký, až velmi vysoký UV index. Takže opalování je ještě nebezpečnější než obvykle," vysvětluje.

autoři: rok , lng
Spustit audio