Obce nechtějí plánované rozšíření těžby písku u Neratovic, obávají se dopravy a hluku

5. květen 2014

Proti plánovanému rozšíření těžby štěrkopísku v trojúhelníku mezi Neratovicemi, Mlékojedy a Tišicemi na Mělnicku bojují starostové tamních obcí. Obyvatelé mají obavy z hluku těžebních strojů, prachu, neúměrného dopravního zatížení i ze znehodnocení přírody.

Nedaleko plánované pískovny už v současnosti jedna z firem štěrkopísky těží, ale na malém území. Nová pískovna by měla být asi čtyřikrát až pětkrát větší.

Lidé z Tišic a neratovické městské části Mlékojedy by ji měli na dohled. Řada z nich má z těžby obavy. „Z hluku, že tady bude velký provoz nákladních vozů, z prachu a že to strhneš spodní vody ze studní,“ vyjmenovává jedna z obyvatelek.

Další obyvatelé pak zmiňují třeba obavy ze znehodnocení polí, která poblíž mají.

Starosta Tišic Pavel Končel (ČSSD) připojuje jako další argument proti těžbě i stav tamní silnice. „To je hlavní kámen úrazu, naše hlavní silnice už je v tuto chvíli přetížená, je v dramaticky špatném stavu,“ podotýká Končel.

Místostarosta Neratovic Tomáš Hrodek (ODS) připomíná, že plocha navrhovaného dobývacího prostoru je přes jeden kilometr čtvereční. Předpokládá se, že by se tam vytěžilo 500 tisíc tun materiálu ročně.

„Neratovice se snaží proti tomuto záměru bojovat tím, že se zastupitelstvo města rozhodlo změnit územní plán tak, aby tam ta těžba nemohla probíhat a aby byla maximálně možně omezena,“ říká Hrodek.

Radní se také obávají podzemní vody. Nikdo prý nedokáže říct, kam až by po odtěžení materiálu vystoupala. „Je to velmi nevyzpytatelné území,“ konstatuje Hrodek.

Jako příklad uvádí, že loni stoupla hladina vody ve stávající pískovně o metr a půl. „Takže jsme tady měli hasičský záchranný sbor, který nám přivezl největší čerpadlo z České republiky, které k nám připutovalo rovnou ze zoologické zahrady v Troji, a vlastně čtyři dny nonstop se odčerpávala voda,“ popisuje Hrodek.

Ministerstvo průmyslu a obchodu a ministerstvo životního prostředí však Neratovice upozornilo na povinnost dodržet horní zákon, podle kterého by stát rád zásoby písku vydobyl co nejúplněji. Nakonec rozhodne Obvodní báňský úřad do konce května příštího roku.

Vedení obcí navrhuje – pokud by se přece jen začalo těžit – aby se písek odvážel na lodích po Labi.

Firmy, které by chtěly písek těžit, se k problematice vyjádří v řádech týdnů. Teď zpracovávají potřebnou dokumentaci.

Plánovaná těžba písku u Neratovic
autoři: kov , duch
Spustit audio