Obchodní centra zažívají nápor zákazníků. Lidé nakupují hlavně oblečení a nábytek

16. květen 2021

Davy lidí využívají první víkend otevřených obchodů a od ranních hodin navštěvují nákupní centra nejen v Praze, ale také v Brně a dalších městech. Fronty se vytváří před obchody s oblečením a obuví. Na hranici kapacity jsou obchodní domy IKEA. Návštěvníkům center chybí možnost využít odpočinkových zón, kde by se na chvíli posadili.

Obchody byly kvůli pandemii koronaviru zavřené více než čtyři měsíce. První návštěvníky mohly přivítat v pondělí, nyní mají otevřeno první víkend. Návštěvníkům center chybějí místa k sezení, která musela centra z nařízení vlády odstranit nebo zahradit.

Velký nápor zaznamenaly v sobotu od otevření například všechny čtyři obchodní domy IKEA, které firma v České republice provozuje. Aktuální obsazenost mohou lidé sledovat na jejím webu.

Nakupující v Praze vyrazili například do obchodního centra Nový Smíchov. Ačkoliv provoz byl klidný, kratší frontu lidé stáli před obchodem New Yorker. U několika oblíbených prodejen byly už předem koridory pro regulaci řady.

Větší provoz panoval v obchodním centru Letňany. Delší fronty byly například u obchodů Sinsay nebo Cropp, které nabízejí módu především pro mladé. Kromě prodejen s oblečením byly fronty u pokladen také v prodejnách obuvi.

Přestože Galerie Harfa není podle své marketingové manažerky Martiny Tlusté tradiční víkendové obchodní centrum, mnoho lidí v sobotu využilo příležitost znovuotevřených obchodů a přišlo na nákupy. „Návštěvnost je tak zhruba na stejné úrovni jako v uplynulých dnech, kdy byla o 60 procent vyšší oproti týdnu před rozvolněním, což je v rámci našeho očekávání,“ uvedla Tlustá.

autoři: Markéta Šulejová , Von | zdroj: ČTK
Spustit audio