Obec Rouské se může pochlubit největším počtem slunečních hodin na počet obyvatel

15. srpen 2018
Česko – země neznámá

Rouské na Přerovsku by se směle mohlo ucházet o titul město slunečních hodin. Ve vesnici s 250 obyvateli totiž mají hned osmery a brzy k nim přibydou další. Více jich napočítáte jen v Olomouci a Prostějově, tam ale žije daleko více lidí. V přepočtu slunečních hodin na obyvatele Rouské jasně vede.  

 

 

Sluneční hodiny určují čas v závislosti na zdánlivém pohybu slunce. Paprsky ozářený předmět vrhá stín a podle jeho pozice se určuje čas. Matematické odvození tedy vychází z kombinace pohybu země a slunce. Existuje hned několik typů slunečních hodin, většina má číselník od 6 až po 18, čísla jsou většinou římská. Vůbec nejstarší prý vznikly někdy před sedmi tisíci lety- tolik trocha teorie. Pro úplnost ještě dodejme, že sluneční hodiny zpravidla ukazují zimní čas. V létě tak musíte k vykázané hodnotě připočíst jednu hodinu.

První sluneční hodiny si na své chalupě pořídil hranický akademický malíř Jaroslav Kapec.  Na průčelí domu si je vyrobil v osmdesátých letech minulého století, další z druhé strany objektu. A inspiroval dalšího nadšence- Milana Sehnala. Ten si sluneční hodiny namaloval na průčelí hospodářské budovy ve dvoře. Dnes už má taky dvoje a pracuje na třetích. Pozorný turista je objeví snadno, ani se nemusí domáhat vstupu na soukromý pozemek. Stačí jít pár metrů od kapličky ulicí, postavit se na vyvýšený okraj silnice a obojí hodiny má na dohled.

Obecní sluneční hodiny  

Pozadu nezůstala ani samotná obec. Sluneční hodiny se objevily i na návsi. A hned dvoje. Jedny uvidíte na fasádě úřadu. Jsou jediné ve vesnici, které ukazují jak zimní tak letní čas. Zvláštní jsou i další hodiny na návsi. Namalované jsou přímo na zámkové dlažbě. Jde o tak zvané analematické sluneční hodiny. Ty se staví nejčastěji ve vodorovné poloze s číselníkem ve tvaru elipsy. A protože slunce není po celý rok na obloze na stejném místě, neukazují hodiny stejně. Analematické hodiny tento problém řeší přesouváním ukazatele po stupnici uvnitř číselníku. Stylus u nich nahrazuje člověk. Zjednodušeně -  právě jeho stín ukazuje čas.

Poslední sluneční hodiny, které představíme, najdete pár kroků za návsí v parčíku přezdívaném Rozárka. Tady si můžete v klidu posedět a pokochat se pohledem na pískovcovou plastiku „Měděné slunce“. Autorem je výtvarník Jindřich Pevný. Sluneční hodiny na ní najdete hned dvoje, z přední i ze zadní strany. Protože jde o tzv. párové sluneční hodiny, lze je počítat za dvoje.

Putování za slunečními hodinami v Rouském, kde se staly turistickou atrakcí, vám nezabere moc času, všechny jsou totiž blízko sebe. S prohlídkou začněte u obecného úřadu, kde na nástěnce objevíte informace kde hodiny hledat, dozvíte se i to, jak v nich číst. Další zajímavosti načerpáte z webových stránek obce Rouské. www.rouske.cz

autor: zem
Spustit audio