Obec Stránka nabídne k bydlení místní zámek, který koupila od augustiánů

18. říjen 2016

Za více než tři století starý zámek zaplatila obec 4,5 milionu. Chce v něm udělat byty a opravit pár těch, které tam už jsou. První nájemníci se do znárodněného zámku nastěhovali hned po druhé světové válce. Zůstal tam jediný.

Paní Sidonie žije na zámku spokojeně přes čtyřicet let, kdy nastoupila do místního zemědělského družstva. K dispozici má kuchyni, obývák, ložnici i koupelnu. A doufá, že se dočká i opravy celé budovy.

Vedení obce Stránky totiž plánuje zámek opravit a nabídnout jej k bydlení právě starším lidem, kteří ještě nechtějí do domova důchodců. „Určitě bychom dokázali zajistit dovoz obědů a další služby, případně lékařskou pomoc,″ vysvětluje nezávislý starosta Štefan Dvorščík.

V mírně zchátralém zámku by mělo v horním patře vzniknout pět bytů, v přízemí tři až čtyři. Hotovo by chtěli mít ve Stránce do pěti let.

Patrový dvoukřídlý barokní zámek s hodinovou věží a přízemními arkádami postavili Boeckové ve 2. polovině 17. století. Od roku 1756 patřil řádu Augustiánů a po roce 1945 státnímu statku. Zemědělci v hospodářských budovách jsou dodnes.

autor: duch
Spustit audio