Objevte Ameriku ve Františkových Lázních. Dostanete se k ní pěšky, na kole nebo mikrovláčkem

6. srpen 2021

Františkovy Lázně na západě Čech patří nově na seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Mohou za to především místní lázně, ale také genius loci celého města. Najdete tam totiž mnoho míst, která jsou něčím výjimečná. Jedním z nich je lesopark Amerika.

Lesopark Amerika se rozprostírá kolem stejnojmenného rybníku s plochou téměř 60 hektarů. Ten slouží nejen pro chov ryb, ale je také významným hnízdištěm a zastávkou mnoha druhů vodních ptáků.

O vznik tohoto odpočinkového areálu se v roce 1882 zasloužil františkolázeňský okrašlovací spolek. Díky němu vznikla rozsáhlá síť lesních cest s mnoha odpočívadly. Svůj současný název získal park až o mnoho let později. Nejprve byl označován jako Nový svět, z čehož postupem času vznikl název Amerika.

I dnes slouží lázeňským hostům, turistům a místním obyvatelům jako místo pro trávení volného času. Po červené srdíčkové cestě tam dojdete pohodlně z centra Františkových Lázní. Po asfaltové cestě tam dojedete také na kole nebo můžete využít další oblíbený způsob dopravy – jízdu mikrovláčkem. Ten vyjíždí v pravidelných půlhodinových intervalech od areálu Milano. Cestou potkáte několik františkolázeňských pramenů, pochutnat si můžete třeba na vodě ze Slunečního pramene, která má jedinečné složení i chuť.

Cestou k Americe najdete jeden z nejchutnějších františkolázeňských pramenů - Sluneční pramen

Lesopark Amerika nabízí celou řadu aktivit pro děti i dospělé. Okolí rybníka můžete objevovat díky dendrologické stezce nebo můžete vyrazit na vodní hladinu na lodičce či šlapadle. Hlavním lákadlem pro děti je místní minizoo, která kromě domácích zvířat chová i vzácnou sovici sněžnou, lamy, mývala a další cizokrajná zvířata. Nechybí tu ani dětské hřiště a výletní restaurace.

Spustit audio