Objevte Rumpál na Rokycansku. Ukrytou přírodní památku plnou skal a klidu

5. duben 2020

Na Rokycansku v Plzeňském kraji jsme pro vás objevili přírodní památku jménem Rumpál. Na Rumpál sice nevedou turistické trasy, ovšem výhled do kraje je z něj opravdu úžasný.

Kdysi se v této oblasti těžil křemenec potřebný pro výrobu skla. Odtud pochází i název hory. A obec hned pod kopcem Rumpál se jmenuje Sklená huť.

Na Rumpál se dostanete snadno. Nad Sklenou Hutí půjdete chvilku po zelené turistické značce. Hned na kraji lesa ji ale opustíte a budete pokračovat vzhůru do kopce po lesní cestě. Před vámi se objeví smíšený les s břízami a buky a kamenným suťovým mořem. Jde zřejmě o pozůstatek těžby křemence. Po krátké námaze stanete na kopci, který je posetý dalšími hromádkami vytěženého kamení.

Na první pohled vás zaujme množství a různorodost lišejníků a mechů, které tu pokrývají jednotlivé balvany. Je to doklad čistoty ovzduší na Rumpálu. Na jedné straně kopce dodnes vystupuje ostrý samostatný balvan vysoký asi pět metrů. Z jedné strany vypadá jako obří lidská hlava s velkým nosem.

Kamenná hlava hlídá Rumpál ve dne v noci

Možná právě tahle kamenná obrovská hlava střeží Rumpál. Ale dost fantazie. Můžete si vymyslet vlastní příběh, až tu budete. Od kamenné hlavy se vydáte po horizontu kopce na opačnou stranu.

Úzkou pěšinkou vytvořenou jen lesní zvěří projdete mezi borůvčím a haldami drobného kamení až na druhý konec Rumpálu. Skrz stromy na vás začnou vykukovat mohutné skalní výstupky Černé skály. Buďte opatrní, ale rozhodně zkuste dojít až na jejich vrchol. Výhled z nich přes husté lesy do kraje rozhodně stojí za to.

Vrchol kopce jménem Rumpál

Když se na skály podíváte zblízka, zjistíte, že mají zvláštní reliéf, jako by je někdo slepil dohromady z křemínků a oblázků nějakou maltou. Vlastně je to pravda. Jen to neudělal člověk, ale sama příroda. Jedná se o horninu jménem slepenec. Těžko hledat v češtině lepší pojmenování. Mohutné nánosy bahna a zeminy se kdysi dávno slepily a vytvořili tuto zvláštní horninu.

Tady na Rumpálu navíc tvoří slepenec opravdu mohutné skály uprostřed nerušeného ticha přírody s krásnými panoramaty lesnatého údolí pod nimi.

Přírodní památka Rumpál u Přívětic na Rokycansku leží v nadmořské výšce 643 metrů a výstup sem zvládne téměř každý. Vzhledem k tomu, že nahoru nevede značená trasa, možná je dobré vybavit se turistickými hůlkami.

autor: Pavel Halla | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.