Obklad z tvarohu může pomoci jako podpůrný prostředek na zklidnění zánětů. Při podezření na zánět slepého střeva ale na tvaroh nespoléhejte, volejte okamžitě lékaře

12. prosinec 2018

Tradiční přírodní léčebné způsoby se předávaly po generace. Některé můžeme využít i dnes, aniž bychom se dostali do konfliktu s moderní medicínou. Velmi úspěšně můžeme  aplikovat i obklad z tvarohu. Používá se k podpůrné léčbě různých typů zánětů. Je to velký pomocník v případě zánětu prsu u kojících žen nebo jako první pomoc při podezření na zánět slepého střeva. Nemoc „nevytáhne“, ale rozhodně zánět zklidní a přinese úlevu.O radu jsme požádali MUDr. Petra Grenara.

U jakého typu onemocnění může obklad z tvarohu pomoci?

Globálně vzato, tento typ obkladu pomáhá u věch nemocí, která k léčbě vyžadují intenzivní chlazení. Můžeme ho použít i v předklinické fázi než vyhledáme pomoc odbornou. Klasický příklad výborného užití je u kojících žen, které v rámci kojení mohou trpět na zánět prsu. I z medicinského hlediska je v tomto případě velmi vhodné použít právě tvarohový zábal. Je to až s podivem, jak je v tomto konkrétním případě, tedy u zánětu prsu, tvarohový obklad účinný. Když se zavčas přiloží, na 90% se vyhnete léčbě antibiotiky. Ta je ale nevyhnutelná pouze pokud se problém nelepší ani po obkladech. Obklad z tvarohu můžeme použít také jako první pomoc při bolestech v podbřišku při podezření na zánět slepého střeva. V tomto případě ale okamžitě voláme lékaře a obklad z tvarohu aplikujeme pouze do jeho příchodu a následně podle doporučení.  

Jak přesně obklad z tvarohu pomáhá?

Je známo, že vyšší teplota urychluje zánětlivý proces a tím i jeho nepříjemné doplňující příznaky – což je bolest a zvýšená teplota v daném místě, někdy v celém těle. Zábalem nevytáhneme nemoc, jak možná věřili naši předkové, ale dané místo ochladíme, čímž se výrazně zlepší hojení dané oblasti. A to samozřejmě přináší i úlevu.

A jak přesně obklad nanášíme?

Používáme vždy měkký tvaroh. Na míře tuku ale nezáleží. Tvaroh umístíme na hodinu do lednice, aby získal teplotu kolem 5° C. Pak tvaroh vyjmeme z obalu a umístíme do igelitového sáčku a přiložíme na postižené místo. Pokud to snesete, ideální je přímo tvaroh aplikovat na pokožku a na něj teprve položit utěrku nebo plínu, aby se z vnějšku neohříval. Ideální tloušťka tvarohu je do 2,5 cm. Plošně by měl být velký tak, aby horké místo přesahoval o 5 cm na všechny strany.  Sundáme, až se tvaroh ohřeje, ovšem ideální doba je do 30 min. Pokud bolesti, otok a zánětlivé příznaky přetrvávají i po této době, je vhodné mít v záloze další tvaroh, který vyjmeme z ledničky a dáme na místo původního obkladu. Tvaroh po použití nemusíme vyhazovat. Pokud je to možné, dáme ho znovu do sáčku a do ledničky a až se ochladí, můžeme ho použít znovu, i několikrát za sebou.

Spustit audio