Obloukový kamenný most na hradu Velhartice je světovým unikátem. Působil jako obranný prvek

27. červenec 2019

Na hradě Velhartice na Klatovsku na západě Čech je toho k vidění poměrně hodně. Světovou raritou je ovšem dochovaný kamenný obloukový most na skále uprostřed hradu.

Sloužil jako bezpečnostní obranný prvek. Spojení s ním a dalšími hradními objekty zajišťovaly jen dva dřevěné padací můstky.

Hrad Velhartice byl založen na přelomu 13. a 14. století pány Bušky z Velhartic. Možná si i vy vzpomenete na svého času legendární stejnojmenné víno Bušek z Velhartic. Otec a syn byly dobrými přáteli Karla IV. a také zdatnými diplomaty, kteří pro českého krále zajišťovali správu mnoha území v Evropě.

Velhartický hrad je pozoruhodný mimo jiné tím, že na něm byly svého času uschovány české korunovační klenoty. K tomu došlo někdy během 15. století. Klenoty tam byly tajně ukryty šest let. Což mělo ovšem za následek skutečnost, že se o několik století později stal hrad terčem lapků a hledačů pokladů.  

Dominantou hradu je gotický Rajský palác a protější obranná věž Putna. K Rajskému paláci přiléhá pozdně renesanční zámecké křídlo s původními arkádami, tzv. Huertovo křídlo, které bylo postaveno roku 1627. A právě Rajský palác a obranná věž byly propojeny unikátním kamenným mostem se čtyřmi lomenými oblouky. Most stojí na skále a je dlouhý téměř 40 metrů.

A i dnes se po něm návštěvníci hradu mohou projít. Pro autentický zážitek jsou k němu i v současné době z obou stran připevněny zhruba metr široké dřevěné můstky. Jsou už ale mnohem bytelnější než v dobách nutné obrany hradu. A nejsou padací. Tehdy měl most i masivní kamenné zdi, které uzavírala dřevěná střecha. 

Na hradě je možné projít si okruhy představující interiéry obytných prostor anebo navštívit skanzen lidové architektury v předhradí. V letních měsících je hrad otevřený denně kromě pondělí. Více informací o státním hradu Velhartice najdete na stránkách:

www.hrad-velhartice.cz

autor: Pavel Halla
Spustit audio

Spolupořadatel

Kalendář

Neděle 2. 9.
13:00–  14:00
Velké finále Hradozámeckého léta
Přímý přenos vyhlášení vítězů fotografické soutěže Hradozámeckého léta

Partneři