Obnovený lesopark u Dobřan na Plzeňsku nabízí relaxaci, poučení i zábavu

27. únor 2020

Nedaleko Dobřan na Plzeňsku mají úžasný lesopark s naučnou stezkou a spoustou zajímavostí. Za první republiky se místu říkalo Martinská stěna. To podle skály pro horolezce. Kromě 14 zastavení, na kterých můžete obdivovat třeba velké pískovcové srdce zavěšené v prostoru, různé labyrinty nebo včelí úl, nabízí lesopark řadu klikatých stezek.

Lesopark před válkou vybudoval německý okrašlovací spolek Hubertus. Po válce však kdysi vyhledávané výletní místo zpustlo. Park nazývaný Martinská stěna kvete do krásy teprve v posledních letech.

První významnou akcí jeho revitalizace bylo obnovení kapličky Čtrnácti svatých pomocníků v nouzi a její vysvěcení v roce 2010. V dalších letech pak místní nadšenci upravovali lesopark tak, aby mohl znovu sloužit svému původnímu účelu.

Dnes tu najdete zpevněné cesty, dřevěné můstky přes údolíčka a celkem se tu můžete projít po téměř třech kilometrech stezek. Při procházce na vás čeká čtrnáct zatavení plných zajímavostí o zdejším okolí - fauně, flóře i historii.

V lesoparku narazíte také na dva labyrinty. Jeden je vyskládaný z kamenů, druhý, který teprve roste, bude z habrů. Procházku zpříjemňují také zastavení s různými symboly, jako je například velké kamenné srdce zavěšené v prostoru, kříž nebo zvonička.

Cestu do lesoparku můžete spojit s procházkou z dobřanského náměstí po turistické trase. Ta vás zavede i na kamenný most přes řeku Radbuzu, čtvrtý nejstarší kamenný most v České republice. A pokud přijedete na kole, pamatujte, že stezky jsou jen pro pěší. Kolo ale můžete pohodlně, stylově a bezpečně přivázat k akátovým stojanům, které tu letos přibyly.

autor: Pavel Halla
Spustit audio