Obnovujeme sadbu jahodníku. Vyplatí se sázet v srpnu, září nebo až na jaře?

Pokud máte vlastní sadbu jahodníku nebo jste si pořídili sadbu od firem, sázet můžete už na konci srpna. Nakoupíte-li takzvanou frigosadbu, za měsíc vám pokvete. A když bude teplý podzim, do konce října jahody i zčervenají. Výhodnější je ale spíše květenství vyštípnout, aby rostlina sílila a neplýtvala energií tvorbou plodů před zimou.

U sadby kopané počkáme na začátek září, zejména pokud moc neprší, Neuděláme chybu ani tehdy, když budeme do připraveného záhonu sázet pravokořenné nebo čerstvě nahrnkované sazenice až koncem září.

Do té doby stihneme připravit záhon. Třeba po fazolkách, okurkách, raných košťálovinách, které sklidíme. Zarýpeme do záhonu dusíkaté vápno, živný kompost nebo substrát z obchodu, rohovinové hobliny, kuřince, granulovaný hnůj a nějaký ten Cererit. Za měsíc se vše rozloží, uleží a ještě můžeme ke každé jahodě do výsadbové jamky hodit živný kompost. A pak „jen“ zaléváme, okopáváme a plejeme až do konce vegetace.

Čtěte také

A doporučuje se sadba mořit? Pokud jahody přicházejí na stejný záhon nejméně po pěti letech, tak ani ne. Pokud jahody střídáme často, pak ano. A vybíráme si odrůdy méně náchylné na houbové choroby kořenů a kořenového krčku.

Sázet do textilie, do fólie nebo volně? Mnoho lidí sází do netkané textilie nebo plastové folie a jsou spokojeni. Jsou ale i tací, kteří s tímto způsobem pohořeli a sázejí do půdy bez pokryvu. Já dávám přednost volné půdě a stlaní slámou před kvetením.

autor: Ivan Dvořák, časopis Zahrádkář
Spustit audio