OBRAZEM: Jak se žije v Kostelní Lhotě na Nymbursku, která zvítězila v soutěži Vesnice roku 2022

23. září 2022 13:00

Vesnice roku 2022 leží 7 kilometrů jižně od Nymburka a žije v ní téměř 900 obyvatel. Vyhlášení soutěže proběhlo v Luhačovicích a z Kostelní Lhoty na ně přijely desítky lidí. I to svědčí o nadšení s jakým se místní obyvatelé o rozvoj vesnice a život v ní společně starají. 

Vesnici roku 2022 vybírali organizátoři soutěže ze 13 finalistů, vítězů krajských kol. U soutěžících obcí se hodnotil společenský život, aktivity obyvatel, podnikání, ale i občanská vybavenost, úspory energií nebo péči o veřejná prostranství a zeleň. V tom všem byla Kostelní Lhota nejlepší a stala se tak vítězem soutěže.

Do Kostelní Lhoty se zajela podívat reportérka Zuzana Roudnická, aby zjistila, jak se zde místním žije a co pro ně výhra v soutěži znamená.

"Mně se tady asi nejvíc líbí ta soudržnost těch lidí, že jsou ochotný jít do spousty akcí. A i to okolí, řekla bych, že na okrese jedno z nejhezčích. Máme tu spoustu stromů a každej rok se sázej nový," chválí družinářka zdejší základní školy Makréta Holešovská. Je také jednou z 80 místních obyvatel, kteří se společně vypravili na sobotní vyhlášení vítězů soutěže do Luhačovic.

Za úspěchem obce je společná práce

Podporu a soudržnost, která ve vesnici panuje, vyzdvihuje i ředitelka zdejší malotřídky Hana Čermáková:

"Rodiče, co k nám sem chodí, tak si myslím, že jsou spokojení s tím, jak tu jako škola fungujeme. Je vidět, že děti tu jsou rády. Snažíme se jim vycházet vstříc, snažíme se pořádat různé akce pro děti a zapojit i rodiče, samozřejmě."

Hodnotící komise se zaměřila například na péči obce o veřejné prostranství, občanskou vybavenost, energetickou šetrnost nebo taky společenský život a aktivitu občanů. Právě na společenském životě má velký podíl dobrovolnický spolek ART - Akční realizační tým, který v Kostelce - jak říkají místní - funguje už sedmým rokem.

"Postupem času se na to nabalujou další lidi, který nám chtěj pomoct, nebo kterým se líbí, že se sejdeme, že něco vyrábíme a že to je vidět... ART významě ovlivňuje chod obce, protože se snažíme, abysme to tady měli hezký a abysme tady byli rádi," vysvětluje jedna ze zakladatelek spolku paní Andrea.

Jak se lidem život v obci líbí

V ARTu aktivně působí několik desítek lidí, pořádá i většinu zdejších akcí, na kterých se schází velká část místních. A sami říkají, jak se jim zde život líbí:

"Jsem v Kostelní Lhotě spokojen. Jak s kulturním životem, tak sportovním životem... Nejvíc se mi líbí ta příroda. Takový vesnický prostředí, kde člověk může žít spokojeně."

"Jsem tady moc spokojená, jsem rodák a jinam bych nešla. Tady všechno funguje, je tady pohoda a teď teda v poslední době obzvlášť je to bezvadný."

"Mně se tady žije dobře, já se tady moc neangažuju, ale nemůžu si stěžovat."

Spolu se ziskem titulu Vesnice roku se obyvatelé Kostelní Lhoty radují také z částky 2,5 milionu korun od Ministerstva pro místní rozvoj, která jim pomůže obec ještě více zvelebit.

autoři: Zuzana Roudnická , JMys
Spustit audio