OBRAZEM: V pondělí vyjel do ulic první elektrobus v historii Dopravního podniku hl. m. Prahy

17. leden 2022 14:35

Dopravní podnik hl. m. Prahy chce letos vytvořit první vlastní flotilu elektrobusů v historii podniku. Do ulic metropole tak má vyjet celkem 14 elektrobusů Škoda E´City 36 BB. Dopravní podnik je vysoutěžil za 207 milionů korun. První vozidlo vyjelo v pondělí 17. ledna na lince 213.

Dopravní podnik hl. m. Prahy dnes představil zástupcům médií první elektrobus. Byla u toho i naše redaktorka Soňa Jindrová. Podívejte se, jak nové vozidlo vypadá:

První elektrobus s evidenčním číslem 3002 byl do garáže Vršovice dodán začátkem letošního roku. V první polovině ledna potom proběhlo několik zkušebních jízd bez cestujících a testování potřebné dobíjecí infrastruktury v prostorech garáže.

Elektrobusy Škoda E’CITY disponují unikátním řešením s dvoupólovým dobíjením a galvanicky izolovaným nabíječem na voze. Dobíjení baterie probíhá za pomocí pantografu na konečných zastávkách ze stávající tramvajové sítě nebo v prostorech garáže. Nabíjení na konečných zastávkách trvá 15 až 30 minut, čímž je doplněna část celkové kapacity baterie. Výhodou tohoto řešení je ideální kontrola energetické bilance vozu, a hlavně nízké náklady na dobíjecí infrastrukturu.

Elektrobus bude ve všední vypravován na linky číslo 213 (Želivského - Jižní Město) a 154 (Strašnická - Koleje Jižní Město), které na konečných zastávkách Želivského a Strašnická disponují dobíjecí stanicí. O víkendech bude elektrobus možné vidět i na lince 124, která taktéž končí v obratišti Želivského.

autoři: Soňa Jindrová , JMys | zdroj: Dopravní podnik hl. m. Prahy
Spustit audio