Obyvatelé Kladna opět odmítli hypermarket na Růžovém poli. Obávají se nárůstu dopravy a hluku

20. červen 2019 08:42

Lidé v Kladně diskutovali o plánované výstavbě hypermarketu na Růžovém poli. V Domě kultury se ve středu odpoledne sešly na veřejném projednávání desítky obyvatel.

Výstavbu nového hypermarketu řeší v Kladně už několik let. Předchozí vedení města stavbu podporovalo, to současné má výhrady. Projekt je teď znovu ve schvalovací fázi. 

Diskuze při středečním veřejném projednávání, které svolal krajský úřad, trvala přes tři hodiny a byla bouřlivá. 

Lidé se investorů ptali například na to, zdali by si oni sami v dané lokalitě koupili byt, když tam bude nový hypermarket, vedle kterého má být mimo jiné i čerpací stanice a rozlehlé parkoviště. Hlavní připomínky se týkaly zvýšeného hluku, ale třeba i toho, že by hypermarket v oblasti neúměrně zatížil dopravu. 

Společnost, která výstavbu připravuje, teď doplnila dokumentaci o vlivu stavby na životní prostředí. V nové zprávě dodala studie, podle kterých má být stavba z hlediska kvality ovzduší i hluku přijatelná.

Podle téhle studie by se zároveň doprava na Růžovém poli v budoucnu zvýšila tak jako tak - tedy bez ohledu na to, jestli tam hypermarket bude nebo nebude.

Je to už třetí verze studie vlivu na životní prostředí, kterou developer dodal, tu předešlou stáhl koncem minulého roku a musel se vypořádat s připomínkami kraje i vedení Kladna.

Místní obyvatelé namítají, že v okolí už dva hypermarkety jsou a další nákupní centrum by tedy bylo zbytečné. Místo, kde má nový hypermarket stát, přímo sousedí s obytnou zónou, a podle některých je to široko daleko jediná zelená plocha, kde můžou lidé sportovat nebo třeba venčit psy.

Současné vedení města stavbu taky nepodporuje. Primátor Kladna Dan Jiránek z ODS opakovaně upozornil na to, že smlouva města s investorem slibuje schválení záměru, o kterém má ale podle zákona rozhodovat stavební úřad.

Smlouvu podepsalo předchozí vedení Kladna, které výstavbu podporovalo a prosadilo kvůli ní i změnu územního plánu.

autor: Martina Topinková
Spustit audio