Obyvatelé Liblic u Českého Brodu se bojí, že přijdou o rádiový vysílač, nejvyšší stavbu v Česku. Sepsali proto petici

3. srpen 2022 11:40

Signál ze stožárů liblického vysílače šířil například vysílání Českého rozhlasu Dvojka skoro do celých Čech. Po přechodu na digitální vysílání na přelomu loňského a letošního roku pro něj České radiokomunikace nemají využití. Obcí se rozšíříli zvěsti o jeho likvidaci, a tak místní sepsali petici. Podle mluvčí provozovatele vysílače Českých radiokomunikací Anny Tůmové ale demolice vysílače nehrozí. Ministerstvo kultury momentálně posuzuje jeho památkovou hodotu.

Dva stožáry liblického vysílače, který je nejvyšší stavbou v Česku, jsou viditelné z míst vzdálených desítky kilometrů. Irena Kuklová žije v jejich blízkosti téměř celý život. A protože se obcí šíří zvěsti o údajné chystané demolici, sepsala Irena Kuklová petici za jeho zachování.

Vysílač Liblice B byl postaven v letech 1975 až 1976 jižně od Liblic. Severní věž stojí v katastrálním území Liblic u Českého Brodu, jižní věž spadá do území obce Přistoupim. Vysílač je s výškou 355 metrů nejvyšší stavbou v Česku. Oba stožáry jsou vybaveny šplhajícími výtahy na spalovací motor, které jezdí až do výšky 350 m.

"Takhle když pod nimi stojíte, kdy vidíte tu výšku, kříží se tam ocelová lana, která svádí blesky, tak cítíte tu úchvatnost. Je to taková naše srdcovka. Myslíme si, že ty vysílače jsou unikátní, je to takové vodítko domů," říká paní Kuklová.

Petici za zachování sesbírala přes 500 podpisů za jeden měsíc, podepsal ji i zdejší podnikatel Petr Marek.

"Jsem místní rodák, vyrostl jsem s nima. Je to taková naše místní rarita a talisman, jsme na ně pyšní a k těm Liblicím prostě patří."

Jaký bude osud vysílače

Legendární středovlnný vysílač Liblice odkrývá své nitro

Podle mluvčí provozovatele vysílače Českých radiokomunikací Anny Tůmové demolice vysílače nehrozí. Se státem teď Radiokomunikace řeší možné způsoby jeho využití a spolufinancování údržby, která ročně vyjde na miliony korun.

"Aktuálně stále probíhají jednání s obcí a úřady o dalším možném osudu stožáru. Bavíme se se všemi subjekty, které jsou touto záležitostí dotčeny. Naší společnou snahou je najít společné řešení pro zachování stožárů, jejich provoz a finacování," uvádí mluvčí.

Vysílač by časem mohl sloužit pro digitální rozhlasové vysílání nebo jako technická památka otevřená návštěvníkům. Zachováním objektu vysílače Liblice se zabýval i senátní výbor zahraničních věcí, obrany a bezpečnosti. Svým dosahem by totiž v případě mimořádné situace dokázal pokrýt nouzovým vysíláním celou republiku.

"Právě z hlediska strategické komunikace jsme nakonec dospěli k závěru, že právě na pozadí války na Ukrajině vládě doporučíme, aby se na to ještě znovu podívala, protože nejen novější technologie, ale také ty dosavadní, dosluhující, mohou splnit velmi důležitou roli právě v okamžiku vážného konfliktu, který dneska vidíme," říká předseda výboru a nezávislý senátor Pavel Fischer.

Vláda zatím na doporučení Senátu nezareagovala. Na verdikt o využití vysílače, ze kterého je možné dohlédnout až za české hranice, si tedy zatím místní budou muset počkat.

autoři: Zuzana Roudnická , JMys
Spustit audio