Obyvatelé Příbrami o půjčky města na opravu bydlení moc nestojí

31. leden 2003

Příbramská radnice nabízí občanům půjčky na opravy bytového fondu. Přestože jejich úroková sazba činí pouze čtyři procenta a splatnost je do čtyř let, lidé se je zatím nenaučili využívat. Město má ve fondu stále k dispozici deset milionů korun. Letos si ale o příspěvek z něj zažádalo pouze 19 lidí, jejich požadavky byly sečteny na 1,5 milionu korun.

O úvěr mohou žádat soukromí majitelé bytů a rodinných domů starších deseti let. Například na opravu střechy rodinného domu dostanou půjčku až 80.000 korun, v případě činžovního domu až 150.000 korun. Až 50.000 korun jim město půjčí na vybudování ekologického topení, na izolaci proti spodní vodě nebo opravu fasády. Na stavbu malé čistírny odpadních vod u rodinného domu mohou získat úvěr do 30.000 korun. Dohromady tak může žadatel třeba na opravu rodinného domu získat i milionovou půjčku.

Mezi žádostmi, které tento týden doporučila městská rada zastupitelům schválit, byly například půjčky na výměnu oken, půdní vestavbu, vybudování záchodu a koupelny, obnovu střechy a fasády, zateplení domu nebo opravu balkonu.

Spustit audio