Obyvatelé tří obcí ve Středočeském kraji v sobotu zvolili nová zastupitelstva

8. leden 2023 16:00

Ve dvou z nich, a to v Třebsku na Příbramsku a v Rokytovci na Mladoboleslavsku, se loni v září nekonalo hlasování kvůli nedostatku kandidátů. V Želízech na Mělnicku lidé sice zastupitele volili, ale v týdnu před volbami dva z šesti kandidátů odstoupili a čtyři zvolení zastupitelé nebyli úsnášeníschopní. Ve všech obcích se o zastupitelský post ucházeli nezávislí kandidáti.

Největší zájem o dodatečné volby byl v Třebsku, kam přišlo k urnám téměř 77 procent voličů. Nejméně lidí přišlo volit v Želízech, a to mírně přes 60 procent lidí. Vyplývá to z dat serveru volby.cz.

V Želízech, kde žije přes 520 lidí, sestavila kandidátku pro nové volby tři nezávislá sdružení, Za lepší Želízy, Želízy s rozumem a Ženy za Želízy. O zastupitelská křesla se ucházelo 21 kandidátů. Do sedmičlenného zastupitelstva se dostala dvě uskupení. Čtyři mandáty získalo uskupení Za lepší Želízy, tři mandáty obdrželo uskupení Želízy s rozumem. Bývalý starosta Milan Zajíček, který kandidoval na listině za Želízy s rozumem, do zastupitelstva nepostoupil. Volební účast byla 60,05 procenta.

V Rokytovci, obci zhruba se 160 obyvateli, lidé vybírali pětičlenné zastupitelstvo. O funkce se ucházelo devět individuálních nezávislých kandidátů bez politické příslušnosti. Nejvíce hlasů, 19,94 procenta, získal 50letý Jaroslav Misík. Následovali Jan Miller s 14,66 procenta hlasů a Josef Eliáš s 13,20 procenta hlasů. Volební účast byla 76,19 procenta.

Z devíti nezávislých kandidátů vybírali pět zastupitelů také v Třebsku, kde žije přes 270 lidí. Nejvíce hlasů, 15,11 procenta, získal 44letý Martin Šefrna. Za ním skončila Markéta Macejková se 14,41 procenta hlasů. Třetí nejvyšší počet hlasů dostal bývalý starosta Martin Kazda. Volební účast byla 76,81 procenta. V dodatečných nebo nových komunálních volbách v sobotu volili lidé ve 12 obcích.

autor: JMys | zdroj: ČTK
Spustit audio