Obyvatelé Úholiček ročně využijí 2 miliony korun na jazykové kurzy nebo ozdravné pobyty. Obec jim rozdělí část poplatků, získaných za místní skládku

6. prosinec 2018 07:38

Dva miliony korun rozdá každoročně svým obyvatelům vedení obce Úholičky nedaleko Prahy. Na svém území má totiž skládku, za kterou její provozovatel obci platí několik milionů za rok.  Úholičtí mohou příspěvek využít například na masáže, jazykové kurzy nebo barely na dešťovou vodu.

Obec s necelou tisícovkou obyvatel přispívá lidem s trvalým bydlištěm až několik tisíc korun za rok. Může si to dovolit, protože má ve svém katastru skládku, za kterou dostává do rozpočtu peníze navíc.

„Já třeba využívám pedikúru nebo masáž, využili jsme i příspěvek na lázně nebo ozdravný pobyt. Byla jsem například v lázních v Třeboni, příští rok pojedeme do Františkových Lázní, tak to určitě využijeme,“ říká seniorka Božena Suchá.

„Na našem katastru je skládka, která nám generuje zákonné poplatky, proto si můžeme dovolit část těchto peněz přerozdělit přímo mezi občany,“ vysvětluje starostka Úholiček Tereza Kořínková (STAN).   

Obec podle jejích slov přispívá dvěma základním skupinám - dětem a seniorům. Dětem  například na školy v přírodě, sportovní aktivity, studentům na jazykové nebo vzdělávací kurzy, seniorům na ozdravné pobyty.

„Příspěvky na děti jsou využité skoro na 100 procent, protože co si budeme povídat, jedna škola v přírodě stojí 4 – 5 tisíc korun. Takže pokud rodiče chtějí, aby děti jezdily na školy v přírodě i na tábory, tak ten příspěvek od obce využijí. Senioři byli nejdřív trochu zdrženliví, nevěděli, na jaké pobyty můžou jezdit, ale teď už příspěvky také využívají,“ dodává starostka.

Spustit audio