Obyvatelům Jesenice vadí hluk z tisíců projíždějících aut. Obec usiluje o stavbu protihlukové stěny u Pražského okruhu

25. březen 2022 12:30

Jesenice u Prahy by chtěla nechat postavit protihlukové stěny okolo jižní části města. Místní totiž trápí hluk aut, které projíždějí po nedalekém Pražském okruhu.

„Třeba nemůžu spát při otevřených oknech, když projíždí nějaká motorka nebo závoďák, tak je to ještě enormnější,“ konstatuje obyvatelka Jesenice Alena. Podle místního nezávislého starosty Pavla Smutného nejsou současné zemní valy u okruhu dostatečné: „Nám tady projede za 24 hodin přibližně 50 tisíc vozidel, ale bylo předpokládáno, že jich bude 35 tisíc vozidel. Ta hluková zátěž klesat v čase nebude. Tím se dostávám k tomu, že dělat nějaká polovičatá řešení bude mít za výsledek, že to splní teď momentálně limity, ale do budoucna bude problém zase o kousek dál, výhodné by bylo to řešit podél celého okruhu.“

Rozhodne měření hluku

Stěny ale může stát nechat postavit jen v případě, že naměřené hodnoty hluku překročí zákonem stanovené limity. „Měření hlučnosti na této části Pražského okruhu provádíme každoročně a to v rámci pravidelného ročního monitoringu hluku, s ohledem na doposud podlimitní výsledky měření tedy žádná realizace protihlukové stěny v plánu není,“ vysvětluje mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl.

Město Jesenice proto nechalo na podzim loňského roku soukromou firmou zpracovat vlastní měření. I přesto, že výsledky ukazují překročení hlukových limitů, má studie formální nedostatky. Radnice ji tak musí podle mluvčí Středočeské krajské hygienické stanice Dany Šalamunové přepracovat: „Poté, co město Jesenice dodá měření hluku ve formě, které hygienická stanice potřebuje a bude z toho patrné, že dochází k překročení limitů, pak zahájíme správní řízení s provozovatelem.“ Pokud se tedy překročení hlukových limitů prokáže, stěny by tak silničáři mohli začít stavět v horizontu dvou nebo tří let.

autor: Karolína Burdová
Spustit audio