Ochutnali jsme svíčkovou na palubě jídelního vozu Pendolina

21. prosinec 2011
Region expres , Region expres , Region expres

Pozvali jsme vás nejprve na svíčkovou. Ne na ledajakou, podávanou na palubě Pendolina. Ve druhém příspěvku dostal slovo sběratel lokomotiv Luboš Lang. Tentokrát prozradil, jak je těžké se právě tomuto koníčku věnovat a kde má své modely uschovány.

Při cestě vlakem se vám pochopitelně stane, že dostanete hlad nebo žízeň. Pokud je v soupravě jídelní vůz, není nic jednoduššího, než se do něj vydat a vybrat si něco z nabídky. Vyzkoušeli jsme oběd v Pendolinu a pozvali vás, alespoň na vlnách Region expresu, k malé ochutnávce. Průvodcem nám byl palubní steward Marek Karpeta.

Není to tak dávno, co fotograf Luboš Lang vyprávěl o své sběratelské vášni týkající se modelů lokomotiv. Sbíral a sbírá nejen ty, které se objevovaly na českých tratích, ale i ty jezdící po kolejích sousedního Německa. Tentokrát prozradil něco více ze zákulisí spojené s tímto koníčkem.


Zprávy z železnice:
Víte, že si příznivci historie si 14. prosince připomněli jednu významnou událost? Ano, je tomu tak. V roce 1871, tedy před 140 lety, začal provoz na tehdy ještě soukromé trati Praha - Benešov - České Budějovice.

Ve stejný den byla otevřena i železniční stanice Praha hlavní nádraží. Na nynější nádraží císaře Františka Josefa přivezl první vlak z Vídně pouhých devět cestujících. Dnes nejfrekventovanější českou železniční stanicí projde až milion cestujících za jediný měsíc.


Jedna malá premiéra se pak udála v sobotu 17. prosince. Rychlovlak Pendolino poprvé při toulkách po českých tratích spojil severní Moravu se západem Čech. Premiérově se vydal z Bohumína přes Ostravu, Prahu, Plzeň, Mariánské Lázně a Cheb do Františkových Lázní.

Cesta dlouhá 601 kilometrů má, alespoň podle jízdního řádu, má trvat šest hodin. Nehodová událost, kdy jiná souprava u Kolína srazila člověka, způsobila čtyřicetiminutové zpoždění. Není bez zajímavosti, že na Pendolino čekaly v cílové stanici téměř dvě stovky lidí. Jeho příjezd doprovázela dechová hudba. Prozatím se počítá s tím, že Pendolino bude na své nové trase jezdit vždy právě v sobotu.

Spustit audio