Očkování dětí by mělo být samozřejmostí. Rizikové skupiny dospělých mohou využít alespoň možnost hrazeného očkování proti pneumokoku

12. červen 2019

V poslední době jsou mnohem častější případy, kdy dětskými nemocemi onemocní i dospělí. Ovšem u dospělého mohou dětské nemoci vyvolat i četné komplikace. Mnohem více se proto apeluje na očkování především rizikových skupin dospělých. Radí MUDr. Petr Grenar.

Ovšem základem zastavení šíření nejenom dětských nemocí je očkování. Rizikové skupiny dospělých mohou využít alespoň možnost hrazeného očkování proti pneumokoku a v případně nedostatku protilátek doplnit i očkování proti spalničkám.  Ovšem očkování by se nemělo zanedbat především v dětském věku. 

Základní metoda ochrany proti závažným a nebezpečným nemocem je očkování. Bohužel proti tomuto zdravotnickému postupu často stojí protiargumenty a metody mladých matek, které přes internet studují možné problémy a komplikace vzniklé očkováním a chtějí očkování svého dítěte zabránit. Bohužel musím zdůraznit, že se jedná o velmi špatnou filozofii.

Smrtelná i nebezpečná dětská onemocnění byla vymýcena díky očkování

Díky povinnému očkování byly u nás nebezpečné nemoci zcela vymýceny a jejich výskyt je nulový – ať už se jedná o dětskou obrnu, černý kašel nebo černé neštovice. Jejich výskyt byl zlikvidován díky 100% proočkovanosti dětí.  Nemoc tak v populaci nemohla propuknout, a když propukla v minimálním množství, neměla možnost se díky proočkovanosti populace šířit. Pokud by zvítězila filozofie neočkování kvůli možným nežádoucím vedlejším účinkům, můžeme se znovu dočkat doby, kdy děti začnou opět umírat na tzv. banální dětské nemoci, které už byly vymýceny. Dnes je navíc jiná situace, pro šíření chorob doslova příznivá. Cestuje se a patogeny tak mají lehkou cestu dostat se z jednoho místa na druhé. A tam, kde populace není očkována, mohou způsobit nebezpečné epidemie.

Rizikové skupiny mohou využít alespoň možností hrazené vakcíny proti pneumokoku

Jakkoliv by mělo být očkování dětí samozřejmostí, očkování by měly zvážit i rizikové skupiny - pracovníci ve zdravotnictví a školství a hlavně oslabení jedinci - diabetici, astmatici, kardiaci apod. Jedná se nejen o očkování proti dětským nemocem, které mohou napadnout i dospělého – například proti spalničkám. Pacienti ve věku nad 65 let mohou také využít možnosti očkování proti pneumokoku. Jedná se o vakcínu hrazenou ze zdravotního pojištění. Chrání preventivně před respiračním onemocněním způsobené preumokokem, ale zároveń také před meningitidou. Oba typy onemocnění mohou pro daného jedince skončit fatálně a ochranu očkováním bychom neměli podceňovat.

Spustit audio