Očkování malých dětí může začít. Je ale potřeba, aby se rodiče domluvili, varuje právnička Kovářová

10. prosinec 2021

Nově se proti covidu-19 mohou nechat očkovat i děti mezi pátým a dvanáctým rokem. Pediatři a lékaři v očkovacích centrech budou mít od úterý 14. prosince k dispozici vakcínu Pfizer/BioNTech, která je upravená pro dětský organismus – má o třetinu méně účinných látek. „Pediatrická formulace se mírně odlišuje v pomocných látkách i míře použitelnosti,“ vysvětluje ředitelka Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Irena Storová.

Během několika týdnů by mohla být dostupná dětská vakcína dalšího výrobce. „V tuto chvíli probíhá ještě další hodnocení, a to u vakcíny od firmy Moderna,“ dodává ve Speciálu.

Čtěte také

Objednávky už pediatři mohou odesílat, nejdřív mají ale dodávku čekat 16. prosince, říká předsedkyně Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost Ilona Hülleová.

Pokud jde o doporučení, vyčkávají pediatři mimo jiné na mezioborové odborné stanovisko. Hülleová by očkování doporučila pro děti s chronickým onemocněním nebo obezitou. U nich lze očekávat horší průběh nemoci.

Lékař Jan David z Pediatrické kliniky při Fakultní nemocnici v Motole doporučuje očkovat i jinak zdravé děti. Syndrom multisystémové zánětlivé odpovědi (PIMS) se totiž nevyhýbá ani jim.

Fakticky může stačit u očkování přítomnost jednoho rodiče, právně se ale musí shodnout oba.
Daniela Kovářová

Hülleová tvrdí, že sama má jako dětská lékařka seznam pacientů, jejichž rodiče o očkování stojí v nejbližším možném termínu. Při současné vlně šíření nemoci bude ale nezanedbatelný počet dětí muset na svou dávku vakcíny počkat.

Přestože onemocnění covidem-19 není kontraindikací, je vhodné tři až šest měsíců od prodělání choroby počkat, tlumočí doporučení pediatrička.

Důležitá je domluva

Problém v případě nezletilých nastává v okamžiku, kdy se rodiče na očkování neshodnou, varuje prezidentka Unie rodinných advokátů Daniela Kovářová.

Hosty byli:
Anna Horáčková, redaktorka, Český rozhlas
Irena Storová, ředitelka Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL)
Ilona Hülleová, předsedkyně Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost
Jan David, Pediatrická klinika Fakultní nemocnice Motol
Helena Berková, redaktorka, Český rozhlas
Daniela Kovářová, prezidentka Unie rodinných advokátů
Luboš Zajíc, prezident Asociace ředitelů základních škol, ředitel ZŠ Pečky
Václava Masáková, dětská psycholožka

„Ačkoliv fakticky může stačit u očkování přítomnost jen jednoho rodiče, právně je situace jednoznačná – musí se shodnout oba. Žádnou roli přitom nehraje, jestli jsou rodiče rozvedení, nebo komu bylo dítě svěřeno do péče.“

Rodič, který chce nechat své dítě naočkovat, musí proto nejprve vyjednávat s druhou stranou. Pokud se dohoda nepodaří, lze se obrátit k opatrovnickému soudu. Právnička ale upozorňuje, že to je otázka několika měsíců.

V opačném případě – kdy chce jeden z rodičů očkování zamezit, je naopak proces poměrně rychlý, dodává s tím, že lékařům v případě naočkování dítěte bez souhlasu druhého z rodičů nehrozí žádný postih.

Poslechněte si celý audiozáznam Speciálu Tomáše Pancíře.

autoři: Tomáš Pancíř , marz
Spustit audio

Související