Očkování proti chřipce letos nepodceňujte. Chřipka v kombinaci s COVID-19 může způsobit vážné problémy

16. září 2020

V minulých letech se na podzim proti chřipce běžně očkovali pouze rizikové skupiny. Letos má toto očkování zvláštní důležitost, a to díky šíření onemocnění COVID - 19. Kombinací onemocnění chřipkou a COVID-19 totiž mohou vzniknout velmi vážné komplikace. K očkování proti chřipce by proto měli přistoupit všichni, kdo ho zvažovali, i když do rizikových skupin nepatří.  Radí MUDr. Petr Grenar.

Díky krásnému babímu létu se nám ani nechce myslet na to, že už za týden začíná astronomický podzim! A to je doba, kdy bychom měli přemýšlet o očkování, především proti chřipce. V minulých letech se běžně očkovali především rizikové skupiny – tedy kardiaci, diabetici, astmatici, lidé s oslabenou imunitou po chemoterapiích, případně jednotlivci, kteří měli o očkování zájem. Letos by k očkování proti chřipce měli přistoupit všichni, kdo ho zvažovali, i když do rizikových skupin nepatří.

Očkování proti chřipce má letos zvláštní důležitost díky šíření onemocnění COVID - 19

Náš organismus je nastavený pouze na určitou porci infekčních respiračních infekcí. Pokud dostaneme klasickou chřipku, která nás oslabí a následně COVID- 19, je téměř jisté, že jeho průběh bude mnohem tvrdší, než pokud by s ním naše imunita bojovala bez oslabení chřipkou. Nemá tedy smysl váhat a raději se nechat očkovat. Někdo si sice může myslet, že brzy bude i očkování přímo proti COVID- 19, ale počítám, že se to stane nejdříve v březnu, spíše později.

Nezapomeňte si vakcínu včas objednat u svého praktického lékaře

Očkovat proti chřipce se začíná v říjnu, ale už teď je dobré zkontaktovat svého praktického lékaře, aby měl zajištěno dostatek vakcín. Letos se pochopitelně očekává větší zájem a lékaři si standardně ohlídají především své rizikové skupiny. Další vakcíny objednávají pouze na vyžádání. Pokud si vakcínu neobjednáte včas, může být problém očkování stihnout v řádném očkovacím termínu. Čím dříve se vakcína aplikuje, tím je efektivnější. Nechat se očkovat na konci listopadu nebo v prosinci nemá smysl, protože tělo si proti chřipce včas nevytvoří protilátky. K tomu potřebuje dostatečně dlouhou dobu, minimálně 3-4 týdny. První větší nárůst chřipkových onemocnění očekáváme od půlky prosince do konce ledna a bylo by potřeba, aby toto období už bylo pokryto očkováním. Ideálním doba pro očkování je proto od půlky října do půlky listopadu.

Vakcína na COVID-19 se teprve prověří v praxi

Na jaře sice začne být aplikována vakcína proti onemocnění COVID-19, ale s pozitivními účinky a jejím vyhodnocením je nutné počkat až po přeočkování populace a následným vyhodnocením poklesu nebo vzestupu křivek nových onemocnění. Doufáme, že tato vakcína fungovat bude, ale v tuto chvíli si nikdo není moc jistý, jestli se tak stane doopravdy. Kdo tvrdí, že zaváděná vakcína bude stoprocentně účinná, nemá zcela přesné informace.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.