Očkování proti koronaviru začalo. Jako první dostali vakcínu zdravotníci z benešovské nemocnice

31. prosinec 2020 13:49

V benešovské Nemocnici Rudolfa a Stefanie začali očkovat první zdravotníky proti koronaviru. Vakcínu dostávají hlavně ti, kteří se starají o covid pozitivní pacienty, tedy lékaři a sestry z oddělení ARO a záchranné služby.

V první várce dostaly střední Čechy zhruba tisícovku dávek vakcín, distribuovat se budou mezi krajské nemocnice. Po Benešově by mělo v sobotu začít očkování v Kolíně a v příštím týdnu také v Kladně, Mladé Boleslavi a Příbrami. 

Středočeský kraj má zatím celkem k dispozici 195 lahviček vakcíny, z každé z nich lze získat až šest dávek. Do každé z nemocnic, které zřizuje kraj, by se nyní mělo dostat kolem 200 dávek. "Tyto dávky jsou primárně určeny jen pro zdravotníky," uvedla hejtmanka Petra Pecková (STAN).

V první řadě budou očkováni zdravotníci z oddělení ARO, JIP, covid oddělení a také záchranné služby. V průběhu ledna by první dávku očkování mohlo dostat kolem 3000 středočeských zdravotníků. Druhá dávka se aplikuje po 21 dnech.

Kvůli stoupající zátěži zdravotníků v důsledku přibývání nemocných s koronavirem hejtmanství uvažuje také o organizaci očkování mimo zdravotnická zařízení. "Přemýšlíme, jestli nepůjdeme i částečně tou německou nebo rakouskou cestou a neuděláme očkovací centra mimo nemocnice, například v nějakých kulturních zařízeních nebo v nějakých tělocvičnách, kde uděláme očkovací hnízda," uvedla hejtmanka. Dodala, že na této strategii kraj ještě pracuje. Podle ní by zde mohli s očkováním pomáhat třeba praktičtí lékaři. 

Další dodávky vakcín očekává hejtmanství 7.,14. a 20 ledna. Kromě krajských nemocnic by svůj příděl měly dostat i soukromé a městské nemocnice.

autor: Kristýna Vašíčková | zdroj: ČTK
Spustit audio