Od nájemce areálů ve Špindlerově Mlýně a Peci pod Sněžkou ČSTV čeká hlavně investice do obnovy

13. červenec 2016

Český svaz tělesné výchovy chce tento týden rozhodnout, jestli na dvacet let pronajme lyžařské komplexy ve Špindlerově Mlýně a v Peci pod Sněžkou. Případný pronájem středisek pokládá za nejlepší způsob, jak získat potřebné peníze pro český sport poté, co přišel o finance z loterijní společnosti Sazka. Slovensko už podobnou zkušenost má.

Společnost Tatry Mountain Resorts, která patří mezi uchazeče o pronájem, spravuje sportovní areály v Tatrách. Marián Jasík, bývalý ředitel Národního parku Nízké Tatry její hospodaření hodnotí kladně.

„Než tato společnost vstoupila do lyžařského střediska, vystřídalo se tam několik majitelů, kteří vždy něco rozdělali, ale nikdy nic pořádně nedokončili,“ říká Marián Jasík.

Podle něho se firma osvědčila zejména při rekonstrukci tamních lyžařských středisek.

„Myslím si, že jen taková velká finanční skupina a taková velká firma je schopná nějakým ráznějším způsobem rekonstruovat tato přední lyžařská střediska na Slovensku,“ říká Marián Jasík.

Obnovu středisek a investici do jejich rozvoje si od pronájmu krkonošských areálů slibuje i Český svaz tělesné výchovy.

Firma, s níž pronájem dohodne, se totiž ve smlouvě musí zavázat k tomu, že například do střediska ve Špindlerově Mlýně investuje 800 milionů korun. Za peníze by se třeba mohly postavit nové lanovky či zrekonstruovat ty staré.

Člen výkonného výboru ČSTV a prezident Českého tenisového svazu Ivo Kaderka tuto podmínku považuje za jednu z nejdůležitějších součástí smlouvy. Svaz v současnosti žádné finanční prostředky na investice nemá.

„To je částka, která, kdyby nebyla investována, tak samozřejmě ta konkurence, která je všude kolem a která je privátní, svěží, zdravá a tržní, tak ta vás prostě za pár let zabije,“ vysvětluje Ivo Kaderka a dodává, že ČSTV bude na podobu investic dohlížet.

Pozor na přírodu

Úkolem soukromých společností, které si sportovní areály pronajímají, je nejen poskytovat sportovcům adekvátní zázemí, ale také dbát o ochranu životního prostředí.

„Když dobře dělají svoji práci ochranáři, správa národního parku a ministerstvo životního prostředí, nemělo by se stát, že dojde k nějakému nepřiměřenému poškození přírody,“ říká Marián Jasík, bývalý ředitel Národního parku Nízké Tatry.

„Bohužel na Slovensku se stalo i to, jako by na určitou chvilku ministerstvo životního prostředí ani správa národního parku tuto svoji kontrolní funkci neplnili, čehož společnost patřičně využila a staly se drobné přešlapy, které nemusely být,“ popisuje situaci ve slovenském lyžařském středisku Chopok Marián Jasík.

Čtěte také

Český svaz tělesné výchovy žádné záruky ohledně ochrany životního prostředí nepožaduje.

„Od toho máme správu KRNAPu, aby dohlížela, že nedochází k poškozování přírody,“ říká Ivo Kaderka, člen výkonného výboru ČSTV a prezident Českého tenisového svazu. Úvahy o případném ohrožení přírody označuje za irelevantní.

Kromě firmy Tatry Mountain Resorts je ve hře o pronájem lyžařských středisek ve Špindlerově Mlýně také společnost Snowhill, která provozuje sportovní areál v Herlíkovicích. Nabídky obou uchazečů patří podle Iva Kaderky mezi nejvýhodnější.

autoři: ves , Tereza Svobodová
Spustit audio

Více z pořadu