Od příjezdu prvního vlaku na Hlavní nádraží v Praze uplynulo už 150 let. Velké oslavy se ale tehdy nekonaly

15. prosinec 2021 11:18

Hlavní nádraží v Praze je dnes největším osobním železničním nádražím v České republice. První vlak na ně přijel před 150 lety, přesně to bylo 14. prosince 1871. Byl z Vídně a přivezl devět cestujích. Oslavy při otevření nádraží se však nekonaly, nebylo totiž v Praze první.

Hlavní nádraží dnes odbaví kolem 70 000 cestujících denně. V úplně prvním vlaku, který sem přijel, jich bylo ale jenom několik, jak přibližuje Tomáš Bezouška z Českých drah.

„Byl to tehdy vlak z Vídně. Přijel po trati, která vedla z Vídně přes Veselí nad Lužnicí, Tábor a Benešov u Prahy, což je dneska součást IV. koridoru. Tím prvním vlakem 14. prosince 1871 sem přijelo pouhých devět cestujících. Vyšel o tom i kratičký článek v tehdejším pražském deníku, že jich bylo jenom devět.“

Nádraží císaře Františka Josefa, tedy dnes Hlavní nádraží, nebylo ale první nádraží v Praze.

Masarykovo nádraží

„Bylo to třetí větší pražské nádraží. To úplně první bylo dnešní Masarykovo nádraží, kam první vlak přijel v roce 1845. Tehdy se při jeho příjezdu konaly velké oslavy, které trvaly tři dny. V Praze byla vojenská přehlídka, na Pražském hradě se konal raut a divadla hrála různé hry, které byly k příjezdu vlaky napsány,“ přibližuje Bezouška.

Druhým pražským nádražím bylo dnešní smíchovské nádraží, uvedené do provozu v roce 1862. Fungovalo původně jako koncová stanice Západní dráhy, která vedla z Bavor přes Plzeň ku Praze.

V těsné blízkosti tehdejší Prahy, dnes už na jejím území v dnešních Dejvicích, bylo od roku 1830 ale ještě jedno nádraží.

Proč se to "dejvické" nepovažuje za první pražské nádraží a fungovala na něm přeprava cestujících? Poslechněte si v reportáži Soni Jindrové.

autor: JMys
Spustit audio

Nejnovější zprávy