Od půlnoci vyhlásila vláda nouzový stav. Nová opatření zakazují vánoční trhy a omezují provoz restaurací

25. listopad 2021 18:29

V Česku bude kvůli epidemii covidu-19 znovu platit nouzový stav. Vláda v demisi ho na čtvrtečním jednání vyhlásila na 30 dní s platností od půlnoci ze čtvrtka na pátek, sdělil premiér Andrej Babiš (ANO). Kabinet se ještě v úterý shodl s hejtmany na tom, že nouzový stav zatím není nutný. Některá plošná opatření proti epidemii, o kterých vláda ve čtvrtek rozhodla, by však bez nouzového stavu nebylo možné vyhlásit.

Kabinet může vyhlásit nouzový stav v případě živelních pohrom, ekologických nebo průmyslových havárií, nehod nebo jiného nebezpečí, které značně ohrožuje životy, zdraví či majetek.

Vyhlašuje se pro určité území a na dobu určitou, maximálně 30 dní. S případným prodloužením musí souhlasit poslanci. Kabinet už současně s vyhlášením nouzového stavu musí uvést, která práva zakotvená v předpisech či Listině základních práv a svobod se omezují a jaké se ukládají povinnosti.

V souvislosti s koronavirem byl nouzový stav poprvé vyhlášen loni 12. března, podruhé loni 5. října. Ve druhém případě po několika prodlouženích platil do 11. dubna. Podle zákona o bezpečnosti ČR musí vláda o vyhlášení nouzového stavu neprodleně informovat Sněmovnu, která může vyhlášení zrušit.

Nová opatření

  • Restaurace, bary či kluby budou muset mít od pátku zavřeno mezi 22.00 a 04.59.
  • Lidé nebudou na veřejnosti moci konzumovat alkohol.
  • Platí zákaz provozování vánočních trhů - s výjimkou prodeje stromků a kaprů.
  • V obchodních centrech bude možné si od pátku vzít jen jídlo s sebou.
  • V jídelních zónách bude konzumace na místě zakázána.
  • Na kulturní představení, sportovní utkání a vzdělávací akce bude od pátku moci maximálně 1000 lidí - očkovaných nebo po covidu.
  • Sportovní utkání může od pátečních 18.00 navštívit maximálně 1000 lidí.
  • Na další hromadné akce typu spolkových akcí, oslav, večírků či plesů bude moci od pátku maximálně 100 lidí. Pohřby budou bez omezení.

zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio