Odkaliště elektrárny Mělník v Horních Počaplech je v pořádku, nebezpečí nehrozí

20. říjen 2010

Už padesát let končí odpad z mělnické elektrárny v nedalekém odkališti v Horních Počaplech. Za tu dobu se tu nahromadilo 56 milionů tun popílku. Mělničtí hasiči se ujistili, že z největšího středočeského odkaliště nemusí mít lidé v okolí strach.

Kontroly jsou reakcí na havárii v Maďarsku, hasiči se tak snaží v chemičkách a elektrárnách po celé České republice vyloučit možné riziko úniku nebezpečných kalů, jako tomu bylo 4. října z nádrže hliníkárny poblíž maďarské obce Kolontár. Středočeští hasiči při kontrolách na zatím čtyřech místech žádné velké nedostatky nezjistili. Odkaliště Spolany v Neratovicích je bez závad, stejně jako v elektrárně Mělník. Ve společnosti Diamo v Příbrami, kde jsou dvě odkaliště, odhalili jen drobná pochybení. Podle tiskového mluvčího středočeských hasičů Ladislava Křivana chyběly pouze informační tabulky. Hasiči při kontrole navíc zjistili, že jedna z nádrží je už rekultivovaná a nepoužívá se.

Do odkališť odvádějí průmyslové závody odpady nebo produkty z výroby, nejčastěji popílek. Většinou jde o vodní nádrže, které odpad zadržují. Takové je i odkaliště v Horních Počaplech, tam míří odpad z mělnické elektrárny.

Výsledky kontrol budou ze Středočeského kraje zaslány na generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR do 20. října 2010. Ke kontrole vydalo příkaz generální ředitelství HZS ČR.

autor: Jana Huzilová
Spustit audio