Odrůdy jablek vhodné pro dlouhé skladování

13. listopad 2020

Jeptiška neboli Železné jablko, Idared, Jonathan nebo Granny Smith. To jsou odrůdy jablek, které vydrží dlouhé skladování. Poslední jmenovanou u nás v republice nedoporučujeme pěstovat. Pochází z Austrálie a k dozrávání potřebuje opravdu teplé počasí. Pokračuje Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář:

„Nedávno nám napsal pan Miloslav, že má ve sklepě jablka Melrose ze sklizně v roce 2018, tedy dva roky stará. A vypadají stále dobře. Občas na podzimní výstavu přijde někdo s tím, že má ještě jablka od minulé sklizně, ale od předminulé, s tím jsem se u odrůdy Melrose nesetkal. To odrůdy Idared nebo Jeptiška vcelku v pohodě dlouhé skladování snesou. Také Jonathan, Granny Smith a nejspíše i další odrůdy.

Pro zdar dlouhého skladování je důležitý chlad a vlhkost sklepa, vyzrálost a zdravotní stav plodů, a též čistota prostor, ve kterých jsou skladovány. Nepůsobí-li na ovoce choroby z prostředí, ve kterém ‚přebývají‘, nebudou hnít od poškození zvenčí. Když na sobě nemají žádné chyby, žádná poškození chorobami a škůdci, nehýbeme s nimi, aby se moc neotloukly, dokážou taková jablka ležet ve sklepě dlouho. Postupně ‚tráví‘ cukry v nich uchované, možná i vlákninu, začnou uvnitř hnědnout. Vadnout nemusí.

Granny Smith potřebuje k dozrávání opravdu hodně tepla

Melrose k tomu nemá sklon, takže pokud je okolní vlhkost dobrá, nevadne, jen stárnutím měkne. Je otázka, jestli se těmto jablkům pana Miloslava nedostalo nějaké výsady, třeba ve speciálním ošetření, umístěním v rohu, v nejchladnějším místě, bez pohybu. Kdybyste ovšem tato 2 roky stará jablka přestěhovali do jiných podmínek (na denní světlo), nejspíš do týdne ‚odejdou‘.“

Spustit audio

Související